V neděli 28. srpna začnou v Libereckém kraji platit změny v jízdních řádech. Korid LK zavádí „poptávkové“ linky

26. srpen 2022 10:17

V Libereckém kraji se s končícími prázdninami změní jízdní řády. Většinou se pouze mírně upraví časy odjezdů autobusů. Jezdit ale začne i nová linka.

Čtěte také

Zpozornět by měli cestující, kteří jezdí autobusem z České Lípy do Holan a Dubé. Polední spoj totiž pojede o 5 minut dříve, než dosud. Autobus bude ve směru do Holan vyjíždět ve 12.10. Tato linka patří mezi takzvaně poptávkové.

„To je vlastně linka, která zajíždí do obce, kde je velice malá poptávka. Cestující si zavolá a autobus tam zajede. Je to z důvodu, abychom nemuseli tu linku úplně rušit,“ vysvětlil, co to znamená, Jan Maxa ze společnosti Korid LK, která v regionu koordinuje veřejnou dopravu.

Linka číslo 12 z České Lípy do Holan a Dubé má tedy nové zastávky na zavolání, konkrétně s názvy Drchlava, Chlum, hlavní silnice, pak Chlum a Nový Bernštejn.

Na změny v jízdních řádech si budou muset zvyknout i cestující z Jablonecka. Například školní spoje z Tanvaldu do Desné budou nově jezdit v 7.50 a v 8.05. Autobus z Jablonce nad Nisou do Nové Vsi, Smržovky, Tanvaldu, Desné a Harrachova také pojede jinou trasou; nově přes zastávky Smržovka, Lidické náměstí a Smržovka, škola.

V Turnově se například na linkách městské hromadné dopravy číslo 302 a 322 ruší zastávka Turnov, lékárna, nebyla vytížená. Autobus z Turnova do Žďáru a Sobotky se zkrátí; Pojede pouze do a ze Žehrova. Důvodem je to, že si Královéhradecký kraj, kam Sobotka spadá, spoje neobjednal.

Liberecký kraj také na Semilsku zavádí novou autobusovou linku: „Nejdůležitější změna nastává mezi Lomnicí nad Popelkou a Libuní, kde se omezují vlakové spoje a nahrazuje je nová linka 551, která jede z Lomnice do Sobotky,“ popsal Jan Maxa z Koridu LK. Tento autobus nebude jezdit od neděle, ale až od čtvrtka 1. září.

Všechny změny v jízdních řádech cestující najdou na webových stránkách iidol.cz.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související