Živě od vás: V libereckém Kardiovaskulárním centru zachraňují životy a taky ladí srdeční činnost

Kardiovaskulární centrum liberecké nemocnice patří k pěti nejvýznamnějším lékařským pracovištím v České republice, kde špičkoví kardiologové léčí pacienty s akutním infarktem myokardu, poskytují pomoc po srdeční zástavě a poruchách srdečního rytmu a léčí další srdeční onemocnění.

Organizátorka Světového dne srdce v Liberci paní Martina Motshagen s redaktorkou Ivanou Bernáthovou

Přímo před operačním sálem měla své stanoviště redaktorka Českého rozhlasu Liberec Ivana Bernáthová. Jejími hosty u mikrofonu byli dva špičkoví lékaři, přednosta centra Rostislav Polášek, vedoucí lékař koronární jednotky Jiří Seiner a organizátorka Světového dne srdce v Liberci Martina Motshagen.

Lékaři z libereckého Kardiovaskulárního centra nejen ladí pomocí implantátů srdeční činnost, ale zachraňují také životy. Například u pacientů s infarktem myokardu. Jejich úmrtnost klesla díky specializované péči podobných pracovišť za posledních deset let zhruba o čtvrtinu.

„Infarkt myokardu znamená odúmrtí srdečního svalu. Nejčastěji je to způsobené náhlým přerušením krevního zásobení právě toho srdečního svalu. Ten je zásobený drobnými věnčitými tepnami a to přerušení je nejčastěji způsobeno náhle vzniklou krevní sraženinou uvnitř cévy. Tam potom hrajeme o čas, protože čím déle je ta tepna zavřená, tím se zvětšuje oblast, která může být postižená, a kterou už se nám nepodaří zachránit,“ popsal infarkt vedoucí lékař koronární jednotky Jiří Seiner.

Při léčbě srdečního infarktu je tak pro lékaře nejdůležitější jeho včasné rozpoznání, což je většinou na samotném pacientovi. Infarkt se podle Seinera většinou projevuje náhle vzniklou tupou bolestí za hrudní kostí, která se může šířit do ramen, rukou nebo čelisti. Pokud si někdo na sobě všimne podobných příznaků, měl by si zavolat o pomoc na linku 155. Pokud mu lékaři infarkt potvrdí, tak se dostane přímo na operační sál kardiovaskulárního centra.

Řeč byla i o korekci srdeční činnosti kardiostimulátory či defibrilátory, nebo o osvětových akcích v regionu zaměřených na prevenci kardiovaskulárních nemocí. Poslechněte si celý záznam živého přenosu z Kardiovaskulárného centra v Krajské nemocnici Liberec.

Spustit audio

Související