Zdravotnický záchranář: 8 minut na poskytnutí první pomoci. Přesně takový je dojezdový čas sanitky

30. září 2021

Město Liberec si v pavlovickém Koloseu už potřetí připomnělo Světový den srdce, a to s cílem poskytnout lidem co nejvíce informací o srdečních onemocněních, prevenci i účinné léčbě. Pokud jste zdravotnickou akci nestihli, poslechněte si reportáž Ivany Bernáthové.

Pořadatelka Světového dne srdce Martina Motshagen

Jak předcházet onemocněním srdce, co dělat v případě, že vaše blízké postihne infarkt, a také jaké možnosti nabízí léčba kardiovaskulárních a cévních chorob v liberecké nemocnici. O tom všem byl třetí ročník kampaně k Světovému dni srdce, který 29. září uspořádalo liberecké Koloseum.

Setkali se na něm lékaři, zdravotní sestry, současné i budoucí, a záchranáři s veřejností. Cílem osvětové kampaně, kterou odstartovala Světová zdravotnická organizace, je rozšíření povědomí o kardiovaskulárních a cévních chorobách a jejich prevenci.

Záchranář Michael Georgiev vysvětlil desítkám lidí, kteří na akci přišli, jaké kroky musí podniknout, pokud postihne náhlá srdeční příhoda někoho blízkého či úplně neznámého člověka, blízko kterého se náhodně ocitnou.

„Průměrný dojezdový čas sanitky je u nás 8 minut. Záchrance má tedy 8 minut na to, aby zavolal na tísňovou linku 155 a poskytl nemocnému nezbytnou první pomoc. Instruovat ho přitom bude dispečer záchranné služby. Řekne mu například, jak provést nepřímou srdeční masáž a další úkony zachraňující život,“ vysvětlil Michael Georgiev.

Přednosta Kardiovaskulárního centra v Liberci Rostislav Polášek přibližuje účastníkům moderní léčebné metody srdečních a cévních onemocnění

Pacient s infarktem a jiným závažným srdečním onemocněním musí sanitka co nejrychleji dopravit do nejbližšího kardiocentra. Přednostou Kardiovaskulárního centra v liberecké nemocnici je Rostislav Polášek. „My nemáme kardiochirurgii, takže pokud pacient potřebuje aortokoronární bypass čili přemostění málo průchodné věnčité tepny nebo operaci na chlopni, tak v tom spolupracujeme s pražskými centry. V čem ale patříme k předním kardiocentrům, tak to jsou nové způsoby kardiostimulace,“ popsal lékař.

Účastníci Světového dne srdce v Liberci si mohli moderní kardiostimulátory a defibrilátory zachraňující život prohlédnout. Seznamovali se s nimi i budoucí záchranáři a zdravotní sestry, které mají za sebou první praxi na liberecké chirurgii. Řada lidí si nechala změřit krevní tlak. Jeho vysoká hodnota patří totiž vůbec k nejvýznamnějším rizikovým faktorům kardiovaskulárních onemocnění, která jsou v České republice zodpovědná za polovinu všech úmrtí. Léčba vysokého krevního tlaku je tedy důležitou prevencí závažného onemocnění srdce, cév, ale také mozku, ledvin a očí.

Součástí programu Světového dne srdce v libereckém Koloseu je také putovní výstava známého fotografa Marka Musila na téma Srdeční záležitosti „Hrdinové dnešní doby“. Na portrétech jsou lidé, kteří si v době „covidové“ sáhli v rámci své profese až na pomyslné dno, tedy například dispečer záchranky, zdravotní sestra nebo záchranář.

Spustit audio

Související