Mozková mrtvice: Jak rozpoznat první příznaky a jak pomoct

27. říjen 2021

Liberečtí lékaři varují před podceněním mozkové mrtvice. Podle údajů Krajské nemocnice v Liberci jde o druhou nejčastější příčinu úmrtí. Jak příznaky onemocnění rozpoznat a jak lidem po mozkové příhodě rychle pomoci, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Během první hodiny má šanci na uzdravení 70 % pacientů. Po hodině od začátku příznaků (mozkové mrtvice) už je šance o dost nižší. Největší apel je tedy na to, aby pacienti přijeli včas, okamžitě po rozpoznání příznaků…
MUDr. Zuzana Eichlová

Vedoucí Iktového programu Krajské nemocnice v Liberci MUDr. Zuzana Eichlová Českému rozhlasu potvrdila, že v Česku na mozkovou mrtvici umírá zhruba 30.000 lidí ročně.

Náplní Iktového centra je komplexní péče o pacienty s cévními onemocněními mozku od primární prevence, diagnostiky, léčby cévních mozkových příhod až po rehabilitaci. Pacienti jsou dále v centru sledováni a je jim zajištěna sekundární prevence.

Zdroj: web KNTB.cz

„Na stotisícový Liberec připadá 220 pacientů ročně. Vzhledem k tomu, že už máme určitá data ze studií, tak víme, že během první hodiny má šanci na uzdravení 70 % pacientů. Po hodině od začátku příznaků už je šance o dost nižší. Největší apel je tedy na to, aby pacienti přijeli včas, okamžitě po rozpoznání příznaků,“ řekla Zuzana Eichlová.

První příznaky mozkové mrtvice

Nejtypičtějším příznakem je zkřivený koutek úst a jejich celková ztuhlost. Člověk, kterého mozková mrtvice postihne, není schopný správně artikulovat a můžou mu z koutku úst téct sliny. Pacienti tento stav popisují, jako kdyby dostali silnou injekci od zubaře. Mrtvicí postiženým lidem je také velmi těžko porozumět, co říkají. 

Další příznakem je ochrnutá končetina. Jednu ruku může pacient podat normálně, ale druhou buď vůbec nezvedne, nebo ji neudrží zvednutou. To samé platí pro nohy. Člověk postižený mrtvicí může kulhat.

Čtěte také

Mozková mrtvice nebolí, na rozdíl například od infarktu, proto je důležité, aby lidé její první příznaky neignorovali. Podle lékařky Eichlové se často stává, že člověk první příznaky přehlédne, jde si lehnout, ráno se jeho stav nezlepšuje, a tak zavolá sanitu. To už ale ve většině případů bývá pozdě a terapeutické metody už nelze použít. Mozková mrtvice se přitom při včasném rozpoznání dá léčit velmi úspěšně.

Na léčbu mozkové mrtvice existuje několik metod. Jednou z nich je například intravenózní trombolýza. Speciální látka, která se pacientovi podá do žíly, kape asi hodinu a překážku, která brání průtoku krve, rozpustí. Lékaři také umí přímo opravit postiženou tepnu. Jde-li o uzávěr velké tepny, krkavice, nastoupí na sál neurologové a pacientovi tepnu rozříznou a sraženinu odstraní.

autoři: Jana Švecová , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související