Zemáky 5 x jinak

22. únor 2021

Nejen v českých kuchyních byly před sto lety brambory velmi důležitou surovinou. Platilo to i v cizích zemích a jejich recepty se k nám dostávaly prostřednictvím kuchařských knih. Tak do jedné z nich s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením nahlédneme.

Zemáky po pařížsku

Upravíme bledou zápražku z polévkové lžíce mouky a trochy másla, zalejeme to dobrou hovězí polévkou a sklenkou bílého stolního vína, připojíme co nejjemněji na drobno nasekanou petržílku a pažitku, jakož i bílý pepř. Když se vše dobře provařilo, přidáme do této omáčky čerstvě uvařené a na plátky pokrájené zemáky. Ponecháme to rovněž jednou dobře varem přejiti a podáváme.  

Zemáky po polsku

Pěkné, moučnaté, za syrova oloupané a ve slané vodě uvařené zemáky scedíme a postavíme na malou chvilku pokličkou přikryty na plotnu, aby se ještě zbylá voda odpařila. Čerstvé máslo rozpálíme na pánvičce. Jakmile se počíná zabarvovati, mícháme je dřevěnou vařečkou pozvolna tak dlouho, až nabude červenohnědé barvy. Pak do něho naházíme zemáky, rychle v něm obrátíme a ihned předkládáme na stůl.

Zemáky po sicilsku

Zcela vyzrálé zemáky, stejné velikosti i stejného druhu pokrájíme na ne příliš tenké řízky, načež je v pramenité vodě vypereme a promísíme se solí. Nákypovou formu anebo hluboký pekáč vymažeme máslem, vysypeme strouhánkou syrečkovou, načež do nádoby dáme vrstvu zemáku, na niž nasypeme strouhanku a na každou vrstvu dáme několik kousků másla. Nádoba se dobře přiklopí a vstrčí do trouby, kdež se pokrm zvolna peče a je-li zapotřebí, trochou horké vody zalévá.  

Zemáky po srbsku

Uvařené brambory osmažíme nebo opečeme zemáky na másle, načež je postavíme stranou do trouby na teplé místo. Mezitím upravíme hustou smetanovou nebo hořčičnou omáčku a uvaříme natvrdo více vajec. Na kulatou mísu nalejeme omáčku, do prostředku dáme uvařená vejce buď celá nebo rozpůlená na kopeček a obložíme osmaženými zemáky.

Zemáky po štětínsku

Za syrova oloupané zemáky se pokrájejí po délce a naházejí na kastrol, přidá se 12 dkg másla nebo dobrého sádla, 12 kusů na plátky pokrájeného póru, sůl a tolik vody nebo slabé polévky, až jsou jí zemáky úplně pokryty. V tom se ponechají úplně a krátce na ohni povařiti.  

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.