Zelná vomajda z Jilemnicka
Recepty našich babiček, které připravuje Vladimíra Jakouběová a natáčí Jaroslav Hoření, nepřináší jen návody jak vařit po staru, ale také připomínky toho, co nesmělo v chalupě chybět. Tentokrát to budou zeláky. A vařit budeme zelnou vomajdu.
- 2,5 l vody
- 40 dkg vepřového masa (plecko nebo libový bůček)
- 1 cibule
- ½ kg kysaného zelí
- 10 dkg sádla
- 4-5 lžic hladké mouky
- sůl
- kmín
- bramborová kaše (uvaříme, jak jsme zvyklí)
Maso nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme na čtvrtky rozkrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme a vaříme asi 30 minut. Pak přidáme kysané zelí a vaříme dalších 20 minut. Zatímco se vaří maso se zelím, připravíme z tuku a mouky zlatavou jíšku. Zároveň uvaříme velký hrnec bramborové kaše. Nakonec vomajdu zahustíme jíškou a necháme důkladně provařit. Do hlubokého talíře naložíme kopec kaše na ni nalijeme vomajdu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.