Zelná vomajda z Jilemnicka
Recepty našich babiček, které připravuje Vladimíra Jakouběová a natáčí Jaroslav Hoření, nepřináší jen návody jak vařit po staru, ale také připomínky toho, co nesmělo v chalupě chybět. Tentokrát to budou zeláky. A vařit budeme zelnou vomajdu.
- 2,5 l vody
- 40 dkg vepřového masa (plecko nebo libový bůček)
- 1 cibule
- ½ kg kysaného zelí
- 10 dkg sádla
- 4-5 lžic hladké mouky
- sůl
- kmín
- bramborová kaše (uvaříme, jak jsme zvyklí)
Maso nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou, přidáme na čtvrtky rozkrájenou cibuli, osolíme, okmínujeme a vaříme asi 30 minut. Pak přidáme kysané zelí a vaříme dalších 20 minut. Zatímco se vaří maso se zelím, připravíme z tuku a mouky zlatavou jíšku. Zároveň uvaříme velký hrnec bramborové kaše. Nakonec vomajdu zahustíme jíškou a necháme důkladně provařit. Do hlubokého talíře naložíme kopec kaše na ni nalijeme vomajdu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.