Zdraví ze zahrady: Jak na nakládané zelí nebo pečenou řepu?

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kysané zelí je znovu na výsluní zájmu. Mléčné kvašení příznivé pro zdraví organismu a vitaminy jsou ceněné.

Hostem Dopoledne pod Ještědem byla zahrádkářka paní Jiřina Krotilová. A prozradila pár receptů na zdravé podzimní dobroty.

Čtěte také

Nakládané zelí je celoročně nejlepším přísunem vitamínů K, skupiny B a minerálů, jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor a síra. Podporuje tvorbu krve a hormonů, snižuje únavu, pomáhá vylučovat toxické látky z těla, a hlavně výrazně zvyšuje naší imunitu.

Recepty paní Krotilové

Klasické nakládané zelí

  • 10 kilo zelí
  • 20 dkg soli
  • 2 dkg kmínu
  • 2 cibule

Zelí nakrouháme, prosolíme, a řádně upěchujeme, přebytečnou šťávu odebereme, zelí zatížíme, zakryjeme a necháme kvasit. Po 6 týdnech je zelí hotové.

Zelí s křenem

  • 2,5 kg hlávkového zelí
  • 250 g cibule
  • 250 g křenu
  • 250 g cukru
  • 250-300 g soli
  • 200 ml oleje
  • 250 ml octa

Vše dobře rukama propracujeme, nacpeme do sklenic a konzumovat můžeme ihned.

Křimický salát

½ hlávky bílého zelí nakrouháme, přidáme sůl podle chuti, zelí hodně pomačkáme a promícháme, najemno nastrouháme 3 mrkve a propracujeme. Připravíme si nálev: 2 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru. Promícháme nálev se zelím a mrkví, zelí uvolní šťávu, podle chuti přidáme 2 lžíce majolky.

Zelí se podle paní Krotilové dá dochutit čímkoliv, záleží na vaší chuti. Ona sama nakládá jen zelí bílé, s červeným nemá zkušenost. Ale přidala ještě další recepty.

Kečup z červené řepy

  • 1 kg řepy
  • 1 kg jablek se slupkou
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg cibule

Vše dáme vařit do hrnce s bobkovým listem a divokým kořením. Uvařenou směs (bez koření!) rozmixujeme, přidáme sůl, cukr, ocet podle chuti a 2 rajské protlaky.

Řepa zapečená se zeleninou

Paní Jiřina Krotilová ve studiu Českého rozhlasu Liberec

Očištěnou řepu a kořenovou zeleninu nakrájíme na plech, pokapeme olivovým olejem, okořeníme podle chuti a zapečeme.

Podobně jako řepu můžeme takto zapéct i dýni hokaido, z té můžeme udělat i pyré, nebo polévku. Jak na to? A na co jsou dobré sladké brambory, tedy batáty? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související