Zdraví ze zahrady: Jak na nakládané zelí nebo pečenou řepu?
Hostem Dopoledne pod Ještědem byla zahrádkářka paní Jiřina Krotilová. A prozradila pár receptů na zdravé podzimní dobroty.
Čtěte také
Nakládané zelí je celoročně nejlepším přísunem vitamínů K, skupiny B a minerálů, jako je draslík, hořčík, vápník, fosfor a síra. Podporuje tvorbu krve a hormonů, snižuje únavu, pomáhá vylučovat toxické látky z těla, a hlavně výrazně zvyšuje naší imunitu.
Recepty paní Krotilové
Klasické nakládané zelí
- 10 kilo zelí
- 20 dkg soli
- 2 dkg kmínu
- 2 cibule
Zelí nakrouháme, prosolíme, a řádně upěchujeme, přebytečnou šťávu odebereme, zelí zatížíme, zakryjeme a necháme kvasit. Po 6 týdnech je zelí hotové.
Zelí s křenem
- 2,5 kg hlávkového zelí
- 250 g cibule
- 250 g křenu
- 250 g cukru
- 250-300 g soli
- 200 ml oleje
- 250 ml octa
Vše dobře rukama propracujeme, nacpeme do sklenic a konzumovat můžeme ihned.
Křimický salát
½ hlávky bílého zelí nakrouháme, přidáme sůl podle chuti, zelí hodně pomačkáme a promícháme, najemno nastrouháme 3 mrkve a propracujeme. Připravíme si nálev: 2 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru. Promícháme nálev se zelím a mrkví, zelí uvolní šťávu, podle chuti přidáme 2 lžíce majolky.
Zelí se podle paní Krotilové dá dochutit čímkoliv, záleží na vaší chuti. Ona sama nakládá jen zelí bílé, s červeným nemá zkušenost. Ale přidala ještě další recepty.
Kečup z červené řepy
- 1 kg řepy
- 1 kg jablek se slupkou
- 1 kg mrkve
- 1 kg cibule
Vše dáme vařit do hrnce s bobkovým listem a divokým kořením. Uvařenou směs (bez koření!) rozmixujeme, přidáme sůl, cukr, ocet podle chuti a 2 rajské protlaky.
Řepa zapečená se zeleninou
Očištěnou řepu a kořenovou zeleninu nakrájíme na plech, pokapeme olivovým olejem, okořeníme podle chuti a zapečeme.
Podobně jako řepu můžeme takto zapéct i dýni hokaido, z té můžeme udělat i pyré, nebo polévku. Jak na to? A na co jsou dobré sladké brambory, tedy batáty? Poslechněte si rozhovor.
Související
-
Hadrouka
Když strávníkům nechutnala polévka, označovali ji jako vývar z fuseklí či z hadru na nádobí. Vladimíra Jakouběová má pro nás recept, který k tomu názvem nemá daleko.
-
Bylinkářka radí: Jak posílit imunitu na podzim
Rakytník, šípek, česnek a další plody jsou v podzimních dnech největší zásobárnou tolik potřebných vitamínů.
-
FOTONÁVOD: Jak doma upéct chleba bez domácí pekárny
Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich kolegyň.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.