Bylinkářka radí: Jak posílit imunitu na podzim

Rakytník, šípek, česnek a další plody jsou v podzimních dnech největší zásobárnou tolik potřebných vitamínů. Co všechno obsahují a jak je nejlépe zpracovat přišla jako Host Dopoledne pod Ještědem povědět bylinkářka Dana Stříbrná.

Vitamin D

Vitamín D získáváme hlavně ze sluníčka, a teď na podzim je ho trochu méně. Měli bychom se tedy věnovat zeleným potravinám, rybám, kysanému zelí - to má jak vitamín D, tak hlavně vitamín C. A i když dny nejsou slunečné, je důležité jít na procházku, protože sluníčko, i když zrovna moc nehřeje, tak vitamín D dodá. Dokud máme možnost, choďme někam do přírody, po louce, pod čistou oblohou.

Zázrak jménem rakytník

Rakytník

Na umělé potravinové doplňky bychom měli myslet jako poslední. V této době je nejlepší získat vitamín C například z šípků. A rakytník, ten má nejen vitamín C, ale i A a B, dvojkombinace šípku a rakytníku, tedy šípkový čaj a rakytníkový sirup, ta je ideální. Rakytník sbíráme nejsnáze tak, že počkáme na první mrazík a pak ty plody sklepeme na plátno. Plody rakytníku nejen, že dodají vitamíny, ale jsou dobré i na psychiku, vyrovnávají v těle energii. Můžete z něj vyrobit cokoliv; nejlepší je udělat z něj olej:

  • nadrcené plody rakytníku smíchejte s například olivovým, mandlovým nebo i slunečnicovým olejem, tak, aby plody byly ponořené
  • přikryjte a 3 a 4 týdny nechte na teplém místě
  • každý den je dobré směs rakytníku a oleje promíchat
  • po 3 – 4 týdnech olej přes plátýnko přelijte nejlépe do tmavé lahve, kterou pak uchovávejte v chladu

A potom už stačí užívat jednu lžičku denně. Olej z rakytníku dodá nejen vitamíny a povzbuzení, ale zregeneruje i sliznici úst. Olej můžeme použít i na pleť, proti vráskám, a hojí také rány.

Olej pomáhá

Chceme-li vstřebat látky například ze zeleniny, stačí ji rozmixovat do nápoje, přidat olej a tělo vitamíny lépe přijme. Léčivé látky například z česneku také lépe vstřebáme, když ho naložíme do oleje, kterým si pak můžeme pokapat třeba topinku nebo brambory.

Bylinkářka Dana Stříbrná

Jak posílit imunitu dětí? A co je nejlepší na zlepšení funkce jater? Poslechněte si celý rozhovor. Dana Stříbrná ještě dodává, že před užíváním jakýchkoliv bylinek je dobré poradit se se svým lékařem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.