Zázračná moc červené řepy: máme pro Vás recept!

23. listopad 2019

Hostem Ivety Kalátové v pořadu Dopoledne pod Ještědem byla paní Jiřina Krotilová, která přišla poradit, jak čarovat s podzimní zeleninou. Nebojte se, nejde o lektvary na odehnání nepříjemného souseda nebo přivolání výhry v loterii, paní Jiřina jen zpracovává podzimní plody tak trochu jiným způsobem.

Jak sama paní Krotilová říká, královnou zeleniny pro ni je červená řepa a to hlavně kvůli spoustě vitamínů, které obsahuje. Je v ní také hodně vlákniny a proto je výborná na detox, šťáva z řepy obsahuje velmi účinné látky. Paní Jiřina řepu zpracovává na pomazánky, kečup a také nakládaný salát.

Recept na nakládaný salát z řepy, paprik a cibule:
z této dávky budete mít asi 20 skleniček, je tedy vhodný pro velkou rodinu. Nakládaný salát se výborně hodí hlavně k masům.

  • 6 kg předem uvařené nebo upečené červené řepy
  • 1 kg paprik
  • 1 kg cibule

Zeleninu nakrájejte na kolečka nebo vetší kostičky a připravte si nálev:

  • 0,5 l octa
  • 2 a čtvrt skleničky cukru
  • 0,5 l vody
  • 2,5 lžíce soli

V nálevu uvařte cibuli a papriku; řepu přidejte až do zchladlé směsi. Vše dobře promíchejte. Směs dejte do skleniček a sterilujte 20 minut.

Další využití „královny zeleniny“ doporučuje paní Jiřina do různých variant pomazánek, zapečenou řepu nebo kečup z červené řepy – recept na něj uslyšíte v rozhovoru.

Cuketa na štíhlou linii

A došlo i na cuketu, paní Jiřina přidala tipy na použití cukety do leča, bramboráků, do omáček místo jíšky, ale i do sladkého a slaného těsta. Cuketa je totiž zajímavá v tom, že nemá chuť, tvoří v pokrmu jen hmotu, která má ale minimálně kalorií, říká paní Krotilová. Na závěr ještě přidala recept na cuketové zelí a báječný cuketový dort s mascarpone.

Přejeme, ať se Vám kouzlení s řepou a cuketou taky podaří a dobrou chuť!

Spustit audio