FOTONÁVOD: Jak doma upéct chleba bez domácí pekárny
Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich rozhlasových kolegyň a podělila se s námi o návod.
Když se rozhodnete upéct si chleba podle tohoto receptu, počítejte s tím, že od zadělání těsta po samotné pečení potřebujete 12 - 16 hodin, přesně takovou dobu totiž těsto „odpočívá“; ne méně než 12 hodin, ne více než 16 hodin. Naše kolegyně doporučuje například zadělat si těsto v 7 hodin ráno, potom můžete začít péct v 7 hodin večer, zabere vám to čas do 9 večer a k snídani budete servírovat čerstvý domácí chléb.
Budete potřebovat:
- hladkou pšeničnou mouku
- žitnou chlebovou mouku
- sušené droždí
- sůl
- ocet
- semínka (sezamová, lněná, slunečnicová), oříšky nebo mandle (podle chuti)
- velký hrnec s poklicí
Doba přípravy: 10 minut
Doba kynutí: 12 - 16 hodin
Doba pečení: 2 hodiny
Zadělání těsta:
V míse smíchejte:
3 hrnky pšeničné mouky
1 hrnek žitné mouky
2 kávové lžičky soli
1 sáček sušeného droždí
semínka a oříšky dle chuti – od každého hrst*
Potom přidejte:
2 hrnky vlažné vody
2 kávové lžičky octa
*pokud budete dávat semínka i oříšky (doporučujeme zkusit mandle), ve větším množství, přidejte ještě půl hrnku vlažné vody, semínka nasají vodu a těsto by se pak mohlo drobit.
Těsto v míse dobře promíchejte, bude tekutější, toho se nelekejte, potom ho přikryjte třeba utěrkou a uschovejte na ne příliš chladném místě. Tam ho nechte odpočívat oněch zmiňovaných 12-16 hodin.
Další popis je ve fotogalerii:
Naše kolegyně, která nám návod poskytla, si přála zůstat nejmenovaná a my jejímu přání vyhovíme. Jen nás ještě žádala, abychom určitě zdůraznili, že tento recept není její, našla ho asi před 3 lety na internetu a už si nepamatuje kde. A protože už těsto zadělává „z hlavy“, nedohledala ani onen vytištěný recept. Tímto by chtěla autorovi původního receptu poděkovat, a pokud se najde, ať se určitě přihlásí.
Související
-
Zázračná moc červené řepy: máme pro Vás recept!
Hostem Ivety Kalátové v pořadu Dopoledne pod Ještědem byla paní Jiřina Krotilová, která přišla poradit, jak čarovat s podzimní zeleninou.
-
Rozvoz jídla i kávy domů, obědy a koláče přes okénko. Jak se žije kavárníkům a restauratérům?
Otevřeno mít nesmějí a tak se provozovatelé restauračních zařízení v Libereckém kraji snaží, jak se dá. Prodávají třeba jídlo a kávu sebou, rozvážejí občerstvení domů.
-
Jak si doma vyrobit máslo? Hotovo máte za 20 minut
Kvalitní smetana a ruční šlehač vám stačí na výrobu úžasně lahodného domácího másla. Nic víc nepotřebujete. Snad jen trpělivost. Za 20 minut máte hotovo.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.