Hadrouka

9. březen 2020

Když strávníkům nechutnala polévka, označovali ji jako vývar z fuseklí či z hadru na nádobí. Vladimíra Jakouběová má pro nás recept, který k tomu názvem nemá daleko. Bude to hadrouka, ale ničeho se nebojme, bude to opět dobrota.

Hadrouka

čtvrtka hlávky zelí
1-2 brambory
sůl
mletý pepř
drcený kmín
po kousku natě celeru, petržele a cibule
1 litr vývaru
1 lžíce sádla
3 vejce
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky

Zelí nakrouháme na nudličky, oloupané brambory nakrájíme na kostičky. Natě svážeme kuchyňskou nití do svazečku. Zalejeme vývarem, osolíme, opepříme a okmínujeme. Vložíme pokrájené zelí, brambory, bujón a svazek bylin. Vaříme do změknutí 10-15 minut. Na pánvi rozpálíme sádlo s máslem, zasypeme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Do jíšky rozklepneme vajíčka, která rychle rozmícháme, až se vytvoří „hadry“. Zavaříme do polévky, vyjmeme svázané bylinky a podáváme. Na talíři můžeme ozdobit posekanou petrželkou.

Spustit audio