Závin s jabčaty

Na Vánoce bylo potřeba nazdobit nejen slavnostní stůl, ale i celé stavení. K tomu sloužily zelené větve a z plodů třeba jabčata. A ta se nám budou hodit do závinu. Další i receptů našich babiček připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 35 dkg polohrubé, nebo hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 dkg droždí
  • 1/8 l mléka
  • 10 dkg tuku
  • jablka
  • skořice
  • rozinky
  • strouhanka ze žemlí, nebo perníku

Do mouky rozdrobíme droždí, v hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlijeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a necháme asi čtvrt hodiny pod utěrkou odpočívat. Mezitím si nakrájíme jablka. Pak rozdělíme těsto na čtyři díly, abychom měli čtyři záviny. Plníme jablky, posypanými skořicí, cukrem, rozinkami, trochou strouhanky, nebo strouhaným perníkem. Záviny zatočíme a pečeme. Upečené záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.