Závin s jabčaty
Na Vánoce bylo potřeba nazdobit nejen slavnostní stůl, ale i celé stavení. K tomu sloužily zelené větve a z plodů třeba jabčata. A ta se nám budou hodit do závinu. Další i receptů našich babiček připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 35 dkg polohrubé, nebo hrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 dkg droždí
- 1/8 l mléka
- 10 dkg tuku
- jablka
- skořice
- rozinky
- strouhanka ze žemlí, nebo perníku
Do mouky rozdrobíme droždí, v hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlijeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a necháme asi čtvrt hodiny pod utěrkou odpočívat. Mezitím si nakrájíme jablka. Pak rozdělíme těsto na čtyři díly, abychom měli čtyři záviny. Plníme jablky, posypanými skořicí, cukrem, rozinkami, trochou strouhanky, nebo strouhaným perníkem. Záviny zatočíme a pečeme. Upečené záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.