Zapečená kapustová poupata
Až do prvních mrazů nebo prvního sněhu a mnohdy i déle se na zahrádkách nechávala růžičková kapusta. Zkusíme tuto oblíbenou zimní košťálovinu našich babiček zapéct.
Zapečená kapustová poupata
½ kg brambor
½ kg kapustiček
40 dkg uzeného masa
4 špetky soli
3 špetky čerstvě mletého pepře
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
¼ l mléka
¼ l zeleninového vývaru
2 lžíce sádla
Oloupané brambory uvařte v mírně osolené vodě. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Omyté kapustičky uvařte do poloměkka v osolené vodě. Do kastrolu dejte máslo, nechte rozehřát, přidejte mouku a připravte jíšku. Zalijte mlékem, vývarem a vařte za stálého míchání 5 minut. Uvařené brambory nakrájejte na plátky. Do pekáčku dejte brambory, scezenou kapustu a uzené maso. Vše promíchejte. Zalijte připravenou omáčkou. Dejte do trouby zapéct.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.