Zapečená kapustová poupata

20. únor 2020

Až do prvních mrazů nebo prvního sněhu a mnohdy i déle se na zahrádkách nechávala růžičková kapusta. Zkusíme tuto oblíbenou zimní košťálovinu našich babiček zapéct.

Zapečená kapustová poupata 

½ kg brambor
½ kg kapustiček
40 dkg uzeného masa
4 špetky soli
3 špetky čerstvě mletého pepře
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
¼ l mléka
¼ l zeleninového vývaru
2 lžíce sádla

Oloupané brambory uvařte v mírně osolené vodě. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Omyté kapustičky uvařte do poloměkka v osolené vodě. Do kastrolu dejte máslo, nechte rozehřát, přidejte mouku a připravte jíšku. Zalijte mlékem, vývarem a vařte za stálého míchání 5 minut. Uvařené brambory nakrájejte na plátky. Do pekáčku dejte brambory, scezenou kapustu a uzené maso. Vše promíchejte. Zalijte připravenou omáčkou. Dejte do trouby zapéct.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.