Zapečená kapustová poupata
Až do prvních mrazů nebo prvního sněhu a mnohdy i déle se na zahrádkách nechávala růžičková kapusta. Zkusíme tuto oblíbenou zimní košťálovinu našich babiček zapéct.
Zapečená kapustová poupata
½ kg brambor
½ kg kapustiček
40 dkg uzeného masa
4 špetky soli
3 špetky čerstvě mletého pepře
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
¼ l mléka
¼ l zeleninového vývaru
2 lžíce sádla
Oloupané brambory uvařte v mírně osolené vodě. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Omyté kapustičky uvařte do poloměkka v osolené vodě. Do kastrolu dejte máslo, nechte rozehřát, přidejte mouku a připravte jíšku. Zalijte mlékem, vývarem a vařte za stálého míchání 5 minut. Uvařené brambory nakrájejte na plátky. Do pekáčku dejte brambory, scezenou kapustu a uzené maso. Vše promíchejte. Zalijte připravenou omáčkou. Dejte do trouby zapéct.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.