Za každý kilometr peníze pro školu v Oknech. Jan Vence Francke vyráží na svou třetí cestu aljašskou divočinou

Dobrodruh, sportovec, a také spisovatel a muzikant Jan Venca Francke má za sebou už dva starty na Iditard Trail Invitational, tedy extrémním závodě zimní Aljaškou, a před sebou třetí. Tenhle ale bude jiný, zkusí pomoct zachránit venkovskou školu.

Čtěte také

Iditard Trail Invitational je opravdovou zkouškou fyzické a duševní síly, ve které musí závodník zvládnout urazit 1 600 km během 30 dnů v aljašské pustině bez cizí pomoci.

„Cestou ze začátku jsou check pointy, tedy kontrolní stanoviště, zhruba 70 až 100 kilometrů od sebe, což může znamenat, že dostanete třeba sirup, nebo je v divočině stan postavený organizátorem, kde alespoň potkáte živou duši a můžete si doplnit vodu, případně tam přespat,“ nastiňuje průběh závodu Jan Venca Francek.

„A protože tam je i kratší varianta, 600 kilometrů, tak jakmile ta skončí, končí i veškeré zajištění pořadatelem. Těch zbylých 1 000 kilometrů už je na vás. Jste tam jen vy, zvířata a divočina, člověk si už musí pomoci sám. Za sebou si táhne sáňky, na kterých má všechno, co si myslí, že bude potřebovat k tomu, aby tam mohl fungovat,“ vypočítává.

Sportovec a dobrodruh Jan Venca Francke své zážitky sepsal do dvou knih, nazvaných Sám sobě psem a Zážitky ryzí z extrémních krizí. Jedním z mnoha zážitků jsou pro něj i setkání s vlky.

„Vlci jsou velice zvědavá zvířata, ti si vás důkladně prověřují, ale jsou plaší. Vidíte je v noci, zachytíte je čelovkou, v lese vidíte ta očička, jak vás sledují, slyšíte je, jak vyjí, mezi sebou ty smečky komunikují, takže jste tam s nimi,“ vypráví.

Kilometry, které pomohou vesnické škole

Náročný závod divokou Aljaškou má tentokrát ještě jeden velký cíl. Před časem měl Jan Venca Francke přednášku na Základní škole Okna na Českolipsku, a byl velice překvapen nejen tím, jak škola skvěle funguje, ale i zjištěním, že jde o bývalou hospodu, ve které chybí prostory.

„Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jak vybrat nějaké finance, a napadlo mě udělat to během tohoto závodu, zajímavě jak pro mě, tak pro ty, kteří by chtěli na školu přispět. Na každý kilometr, který se mi povede ujít, může každý dát určitou částku, desetník, korunu, dvoukorunu. Pro mě je to motivace, abych to dotáhl co nejdál, a myslím, že to bude zábava pro všechny,“ vyzývá případné zájemce.

Čím je výjimečná Základní škola v Oknech? A které země už stačil Jan Venca Francke procestovat? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související