Za 110letou Babičku zaskočí Velký Bejček aneb Trojitá oslava železnice v Turnově a Jičíně

6. říjen 2023

Hned tři výročí spojené se železnicí se budou slavit v Turnově. 120. výročí trati Turnov – Jičín, 110. narozeniny parní lokomotivy Klubu přátel železnic Českého ráje a 30 let od založení tohoto spolku.

Už 120 let jezdí vlaky na železniční trati Turnov – Jičín. Takové výročí se musí náležitě oslavit a tak Klub přátel železnic Českého ráje připravil na sobotu 7. října 2023 slavnostní program a samozřejmě s historickými jízdami.

Slavnostní vlak potáhne parní lokomotiva; oproti předpokladu to nebude turnovská mašinka řady 310.0134, jak za klub potvrdil Josef Semecký redaktoru Jaroslavu Hořenímu.

„V červenci a srpnu se jezdila Babička každou sobotu, jezdilo se na objednávku Libereckého kraje na trase Turnov - Rovensko a Turnov – Košťálov, i na krkonošských železnicích, v červnu na slavnostech hraběte Harracha jsme jezdili Martinice – Rokytnice nad Jizerou. A teď, kdy už Babička měla mít téměř poslední akci, a to vlastní narozeninovou, je to jenom technika, je to stroj, vypověděla službu a už asi chce na zimu odpočívat,“ řekl.

Nejenom 110. narozeniny parní Babičky, ale také 120. výročí zprovoznění tratě Turnov - Jičín se bude slavit, a bude se slavit i s párou protože Babička má náhradu, „Ano máme zde parní lokomotivu 423 094 z Prahy, která je dlouhodobě deponovaná zde v Turnově, takže za Babičku zaskočí Velký Bejček,“ dodal Josef Semecký.

Co všechno se na oslavy chystá, uslyšíte v reportáži, program najdete zde.

Spustit audio

Související