VIDEO: Velikonoční jezdci - Křižáci v Lužici. Letos poprvé po 300 letech nevyjedou

Po 300 let nepřerušená tradice velikonočních jezdců nebude dodržena. Jízdy takzvaných „křižáků“, zpívajících jezdců v černých oblecích a cylindrech, nesoucích korouhve v hornolužických farnostech v okolí Budyšína musely být zrušeny kvůli přísným opatřením proti šíření koronaviru.

Horní Lužice je krajina nám blízká, jak geograficky, tak kulturně, spolu z Dolní Lužicí byla kdysi součástí České koruny. Dnes tato historická země leží na území Sazka. V jazykových enklávách poblíž Budyšína ovšem žijí Lužičtí Srbové, nejmenší slovanský národ, a udržují zde svůj češtině blízký jazyk, kulturní tradice a identitu potvrzenou způsobem života i vzývanými hodnotami.

Srbská Horní Lužice je katolická a Velikonoce tam patří k nejvýznamnějším svátkům roku. Na Boží hod velikonoční jsou slaveny mimo jiné takzvanou „jízdou křižáků“. Procesí zpívajících jezdců na koni v několika hornolužických farnostech zvěstují radostnou zprávu o zmrtvýchvstání Krista. Tato událost každý rok přiláká tisíce návštěvníků, kteří fascinovaně sledují velikonoční slavnost. Jezdí se tu takřka od nepaměti, nepřerušeně od dob třicetileté války. Letos však velikonoční jezdci nevyjedou. Tradice, kterou nezastavil Hitler, komunistická totalita ani nové poměry 21. století přerušila opatření proti šíření nemoci covid-19.

Velikonoční jízdy „křižáků" mají dlouhou tradici

Přestože Lužičtí Srbové chápou smysl bezpečnostních opatření, zklamání je nesmírné. Lužické Velikonoce bez jezdců byly dosud nepředstavitelné; letošní Velikonoce v Lužici tak opravdu budou smutně raritní. S naším saským spolupracovníkem Petrem Kumpfe si o tom povídal David Hamr.

Vypadají opravdu majestátně

A my pro vás, pro připomenutí a představu, máme fotografie a video, které o minulých Velikonocích pořídila redaktorka Ivana Bernáthová.

autoři: David Hamr , Petr Kumpfe

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.