Playfight: Sebepoznávání bez limitů

Slyšeli jste někdy o playfightu? Je to kombinace sportovního zápasu, hry a skupinového sebepoznávání na pomezí bojových umění, úpolových sportů a skupinových seberozvojových technik.

Někdejší judista Martin Masák s tanečníkem a hercem Tomášem Wortnerem přinesli playfight i do Liberce. O aktivitě na hranici zápasu a hry s nimi mluvil redaktor David Hamr.

Úpolový sport nebo zkráceně úpol nebo moderně bojový sport (anglicky: Combat Sport) je tělesné aktivita, při kterém dochází ke kontaktu s protivníkem. V přímém kontaktu se usiluje o překonání soupeřova odporu nebo o jeho přemožení. Konfliktní situace řeší sebeobrana.

Zdroj: Wikipedie

„Já začnu tím, co to není. Není to ani sport ani bojové umění. Je to seberozvojové setkání, kdy se lidé potkají nejenom slovem ale i neverbálně v primární situaci hry - zápasu a zjišťuji, co se v té situaci plné energie vlastně děje,” říká Tomáš Wortner z Brna, který koncept Playfightu vymyslel. Zájem o bojová umění, zkušenost s praktikováním jógy a pohybového divadla ho přivedlo k myšlence uskutečnit sebezkušenostní setkání, která by jejich účastníkům přinesla autentickou možnost sebepoznání v situacích bezpečné konfrontace s ostatními.

Koncept „bojové hry“, playfightu, vznikl v Brně, rychle si ale získal nadšené příznivce i v jiných městech. To je i případ Martina Masáka, který přinesl Playfight do Liberce.
„Já jsem vlastně dělal mnoho let judo, tam je hodně boje, ale chyběla mi tam ta hravost, bylo tam hodně rivality, byl to sport a mě na tom playfightu zajímal hlavně ten přesah,” vysvětluje někdejší judista Martin Masák svoji motivaci k zájmu o Wortnerův koncept a jeho propagaci v Liberci.

Martin Masák je propagátorem playfightu v Liberci

Na rozdíl od sportovního zápasu nebo jiných bojových her je playfight zcela bez vstupních omezení. A k čemu je playfight vlastně dobrý? Podle Martina Masáka vede k lepšímu sebepoznání fyzických a interpersonálních vlastností i osobních limitů účastníků. V Liberci už proběhlo několik „playfightových” setkání, to poslední koncem ledna, další se chystá na neděli 23. února.

autor: David Hamr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.