Vepřové nadivoko se šípkovou omáčkou

12. leden 2021

Další dobrotou z kuchyní našich babiček bude vepřové nadivoko se šípkovou omáčkou. Jeden z receptů z počátku minulého století, který by podle tehdejších autorů a autorek kuchařských knih mohl zamezit nemírnému pití lihových nápojů v mnohých domácnostech.

Vepřové nadivoko se šípkovou omáčkou

Vepřové maso dá se vařiti do slané vody, které se dá jen tolik, kolik má býti omáčky. K němu se přidá pár zrnek koření, všehochuť, skořicový květ a cibule. Když jest maso zpola vařené, vyndá se, přileje se do omáčky 1/2 litru (půl žejdlíka) vína, několik lžic octa neb citrónové šťávy, a pak buď šípková zavařenina nebo šípek sušený (který se dříve uvaří a rozetře), zapraží se řídce jíškou, povaří a na maso procedí. Na to se připojí kus cukru, citrónová kůra a nechá se tak dlouho vařit, až maso změkne. Do této šípkové omáčky může se též maso dříve na tři dni naložiti do jalovce, pak nabude chuti jako „divoké“.

Spustit audio