Vepřové nadivoko se šípkovou omáčkou
Další dobrotou z kuchyní našich babiček bude vepřové nadivoko se šípkovou omáčkou. Jeden z receptů z počátku minulého století, který by podle tehdejších autorů a autorek kuchařských knih mohl zamezit nemírnému pití lihových nápojů v mnohých domácnostech.
Vepřové nadivoko se šípkovou omáčkou
Vepřové maso dá se vařiti do slané vody, které se dá jen tolik, kolik má býti omáčky. K němu se přidá pár zrnek koření, všehochuť, skořicový květ a cibule. Když jest maso zpola vařené, vyndá se, přileje se do omáčky 1/2 litru (půl žejdlíka) vína, několik lžic octa neb citrónové šťávy, a pak buď šípková zavařenina nebo šípek sušený (který se dříve uvaří a rozetře), zapraží se řídce jíškou, povaří a na maso procedí. Na to se připojí kus cukru, citrónová kůra a nechá se tak dlouho vařit, až maso změkne. Do této šípkové omáčky může se též maso dříve na tři dni naložiti do jalovce, pak nabude chuti jako „divoké“.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka