Vepřové na zázvoru

8. leden 2021

V zimě se zázvor často používal spolu se skořicí a hřebíčkem do hřejivých omáček. Podle receptu babičky Vladimíry Jakouběové si uvaříme vepřové na zázvoru.

Vepřové na zázvoru 

¾ kg vepřového masa
2 lžičky mletého zázvoru
sůl
mletý pepř
1 mrkev
stejně velký kousek celeru
3 cibule
2 stroužky česneku
1 dcl smetany
sádlo

Maso omyjeme a osušíme. Ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem, do kterého jsme vmíchali zázvor. Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpálíme trochu sádla a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme nastrouhanou zeleninu a společně osmažíme do zezlátnutí. Dáme do pekáčku, na cibuli položíme maso a dáme do horké trouby, aby se maso zatáhlo. Potom podlijeme trochou vody nebo vývaru a pečeme pod pokličkou do změknutí. Maso vyjmeme, omáčku propasírujeme a zalijeme smetanou. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s knedlíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.