Vepřové na zázvoru

8. leden 2021

V zimě se zázvor často používal spolu se skořicí a hřebíčkem do hřejivých omáček. Podle receptu babičky Vladimíry Jakouběové si uvaříme vepřové na zázvoru.

Vepřové na zázvoru 

¾ kg vepřového masa
2 lžičky mletého zázvoru
sůl
mletý pepř
1 mrkev
stejně velký kousek celeru
3 cibule
2 stroužky česneku
1 dcl smetany
sádlo

Maso omyjeme a osušíme. Ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem, do kterého jsme vmíchali zázvor. Cibuli oloupeme a nahrubo posekáme. Mrkev a celer očistíme a nahrubo nastrouháme. Na pánvi rozpálíme trochu sádla a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme nastrouhanou zeleninu a společně osmažíme do zezlátnutí. Dáme do pekáčku, na cibuli položíme maso a dáme do horké trouby, aby se maso zatáhlo. Potom podlijeme trochou vody nebo vývaru a pečeme pod pokličkou do změknutí. Maso vyjmeme, omáčku propasírujeme a zalijeme smetanou. Maso nakrájíme na tenké plátky a podáváme s knedlíkem.

Spustit audio