Vepřové koleno na pivě

Kostelní klíč, tak se říkalo na přelomu 19. a 20. století otvíráku na korunkové zátky lahví. I otvírák patří mezi vynálezy, které měly místo v kuchyních našich babiček. A vařit budeme vepřové koleno na pivě.

Ingredience
  • 2 vepřová kolena
  • ½ l piva
  • sůl
  • 2 lžíce hořčice
  • nové koření
  • bobkový list
  • celý pepř
  • česnek
  • cibule
  • chléb
  • křen
  • jablka

Těsně před vařením kolena nařízneme ke kosti. Uvaříme je v osolené vodě s kořením a bobkovým listem. Vaříme je přibližně hodinu a půl. Pak je vyndáme na mísu a necháme vychladnout. Mezitím si z hořčice, piva a česneku uděláme kaši. Kolena do ní naložíme a necháme odpočívat do druhého dne.

Druhý den nakrájíme cibuli na větší kolečka a vysypeme jimi vymazaný pekáček. Na vrstvu cibule položíme kolena, přikryjeme pokličkou a pečeme za občasného otáčení a polévání pivem doměkka. Podáváme s chlebem a strouhaným křenem s jablky.