Vepřová kýta naložená

19. leden 2021

Protože k masopustnímu období pokrmy z vepřového masa odedávna patří, tak i dnes budeme vařit z vepřového. Bude to vepřová kýta naložená. Vladimíra Jakouběová ale ve starých kuchařských knihách našla také řadu rad, jak se věnovat úpravě vepřového masa.

Vepřová kýta naložená

Z vepřové kýty sejmi kůži i sádlo, kýtu omej, nasol a vlož ji do hluboké nádoby. Dej do žejdlíka octa a žejdlíka vody jednu nakrájenou cibuli, několik bobkových listů, trochu dymiánu, kousek zázvoru, 20 zrnek pepře a nového koření, osol to, nech to zvařit a pak vystydnout, načež tím kýtu polej a nech ji v tom tři dni ležet, musíš ji ale každý den obrátit; potom ji dej na pekáč, proceď na ni trochu toho moku a nech ji péct, přičemž ji šťávou častěji polévej; když se již dopéká, rozmíchej v hrnečku vařečku mouky s trochou dobré chladné smetany, přilej to do omáčky ku kýtě a nech to ještě zahoustnout; pak kýtu vyndej na mísu a polej ji omáčkou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.