Vepřová kýta naložená
Protože k masopustnímu období pokrmy z vepřového masa odedávna patří, tak i dnes budeme vařit z vepřového. Bude to vepřová kýta naložená. Vladimíra Jakouběová ale ve starých kuchařských knihách našla také řadu rad, jak se věnovat úpravě vepřového masa.
Vepřová kýta naložená
Z vepřové kýty sejmi kůži i sádlo, kýtu omej, nasol a vlož ji do hluboké nádoby. Dej do žejdlíka octa a žejdlíka vody jednu nakrájenou cibuli, několik bobkových listů, trochu dymiánu, kousek zázvoru, 20 zrnek pepře a nového koření, osol to, nech to zvařit a pak vystydnout, načež tím kýtu polej a nech ji v tom tři dni ležet, musíš ji ale každý den obrátit; potom ji dej na pekáč, proceď na ni trochu toho moku a nech ji péct, přičemž ji šťávou častěji polévej; když se již dopéká, rozmíchej v hrnečku vařečku mouky s trochou dobré chladné smetany, přilej to do omáčky ku kýtě a nech to ještě zahoustnout; pak kýtu vyndej na mísu a polej ji omáčkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.