Vepřová kýta naložená
Protože k masopustnímu období pokrmy z vepřového masa odedávna patří, tak i dnes budeme vařit z vepřového. Bude to vepřová kýta naložená. Vladimíra Jakouběová ale ve starých kuchařských knihách našla také řadu rad, jak se věnovat úpravě vepřového masa.
Vepřová kýta naložená
Z vepřové kýty sejmi kůži i sádlo, kýtu omej, nasol a vlož ji do hluboké nádoby. Dej do žejdlíka octa a žejdlíka vody jednu nakrájenou cibuli, několik bobkových listů, trochu dymiánu, kousek zázvoru, 20 zrnek pepře a nového koření, osol to, nech to zvařit a pak vystydnout, načež tím kýtu polej a nech ji v tom tři dni ležet, musíš ji ale každý den obrátit; potom ji dej na pekáč, proceď na ni trochu toho moku a nech ji péct, přičemž ji šťávou častěji polévej; když se již dopéká, rozmíchej v hrnečku vařečku mouky s trochou dobré chladné smetany, přilej to do omáčky ku kýtě a nech to ještě zahoustnout; pak kýtu vyndej na mísu a polej ji omáčkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.