Vejce na kyselo s bejlím

27. duben 2020

I v našem běžném jídelníčku má vajíčko významnou roli. V časech našich babiček ta role byla ještě větší, a proto se z těchto časů dochovala řada vaječných receptů. Třeba jako vejce na kyselo s bejlím podle receptu z Jilemnicka.

Vejce na kyselo s bejlím

Nech na kastrolku rozpustit  20 dkg čerstvého másla, přimíchej k němu vařečku mouky a nech to spejchnout, pak do toho nalej několik lžic octa, zamíchej to, načež přilévej znenáhla dobrého mléka, a stále tím míchej, až máš dostatečně omáčky, a když se tato vaří, dej do ní vajec, kolik chceš, jedno vedle druhého a trochu to osol; když pak vejce začnou tuhnout, tedy jedno po druhém opatrně obrať, nech je ještě malou chvilenku povařit, přidej nasekané bylinky (libeček, petruželka, šnytlík, aj.) a podávej na stůl s vařeným bramborem.   

Spustit audio