Ve školách v Libereckém kraji o případně delších vánočních prázdninách rozhodnou ředitelé

13. prosinec 2021 09:32

Školáci v Libereckém kraji prošli v pondělí 13. prosince dalším kolem testování na koronavirus. Zatím není jasné, jestli je to poslední odebírání vzorků před vánočními prázdninami.

Čtěte také

Na základních a středních školách se žáci a studenti musejí testovat antigenními testy. Ti pozitivní musejí hned do karantény. Povinnost testovat se mají ty děti, které nejsou očkované. Pokud některé děti starší 12 let už vakcínu mají, testem podle pokynů Ministerstva školství procházet nemusejí.

Někteří ředitelé škol v Libereckém kraji Českému rozhlasu řekli, že se jim takový přístup nezdá úplně logický; nákazu, mohou přenášet i očkovaní, a tak některé školy dokupují testy i pro očkované a nechávají je otestovat se také. Dělají to tak například na Základní škole Broumovská v Liberci.

Jestli je to poslední testování, nebo děti čeká ještě jedno v příštím týdnu těsně před Vánocemi, zatím není jasné. Liberecký kraj například apeloval už v předchozím týdnu na vládu, aby plošně vyhlásila delší prázdniny, a to od pátku 17. prosince. Rezort ale nařízení zatím nechystá, kraje podle vlády mohou samy vyhlásit stav nebezpečí a pak zavření škol nařídit.

Touto cestou hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj jít nechce. Delší volno by ale podle něj žákům prospělo. „…k tomu, aby se rizikové skupiny od sebe nějak odizolovaly, během těch dvou týdnů se vyléčily, prošly karanténami a izolacemi a nový rok začal s co nejvíc čistým stolem. Trochu se bojím, že se na začátku ledna ocitneme v podobné situaci jako letos v lednu, kdy vánoční čísla vypadala optimisticky a pak se to v lednu zase zhoršilo,“ vysvětlil.

Školy se budou rozhodovat samy

Pokud se do konce týdne nic nezmění, tak rozhodnutí bude na ředitelích jednotlivých škol. Český rozhlas mluvil s příznivci i odpůrci delších prázdnin. Jejich vyhlášení zvažují hlavně školy, které mají hodně velkou nemocnost učitelů, nebo jich mají hodně v karanténě.

Tam, kde se tohle neděje, nevidí důvod, proč delší prázdniny vyhlašovat, jednak s ohledem na to, že volna už bylo prý dost, tak na deficity po distanční výuce i na požadavky rodičů, kteří nemají místo školy svoje děti kam dávat.

Spustit audio

Související