Čekací doby na termín i výsledek testu na covid-19 se prodlužují, laboratoře mají omezenou kapacitu

25. listopad 2021 12:37

Laboratoře vyhodnocující PCR testy jsou v Libereckém kraji na hranici kapacity. Se sílící epidemií koronaviru přibývá lidí, kteří se chtějí, nebo se na pokyn hygieny musejí nechat testovat na covid-19. Prodlužují se tak čekací lhůty na odebrání vzorků i na jejich vyhodnocení.

Krizový štáb Libereckého kraje jednal o případném navýšení kapacity odběrových míst, takové řešení ale aktuálně nemá podle nemocnic smysl. Laboratoře, které vzorky vyhodnocují, jsou totiž na hranici kapacity. Není tak možné v současné době tam posílat více vzorků k vyhodnocování.

Zájem o PCR testování v regionu enormně vzrostl, s narůstající epidemií se chce, nebo musí na pokyn hygieny testovat stále více lidí. Podle aktuálních údajů rezervačních systémů k 25. listopadu jsou v krajské nemocnici v Liberci nejbližší volná místa na úterý 30. listopadu.

V soukromém testovacím centru v Doubí mají volno od 29. listopadu dál. Velmi podobné je to v dalších menších městech v regionu. Zatímco v prvním listopadovém týdnu bylo ještě možné objednat se ze dne na den, teď už to nejde.

Liberecký kraj by společně s nemocnicí teoreticky mohl navýšit kapacity odběrových míst, jak se o tom mluvilo i na krizovém štábu, který zasedal v tomto týdnu. Nicméně by to údajně k ničemu nebylo, protože hlavní problém je, že laboratoře testy už sotva stíhají vyhodnocovat, více odebraných vzorků už by tak nebylo kam posílat.

Čtěte také

Částečnou úlevu centrům, kam se přihlašuje nejvíce lidí, by měly přinést mobilní odběrové týmy. Po regionu jezdí tři, začaly s prací v terénu v úterý 23. listopadu. Jsou to speciálně vybavené sanitky, které mohou přijet odebrat vzorky kamkoliv, do domovů, do škol, na vesnici, kde se třeba objeví lokální ohnisko nákazy. Ale ani jich už více být nemůže, kvůli kapacitě laboratoří.

Je možné navýšit kapacity laboratoří?

Také o tom jednal krizový štáb Libereckého kraje, ale opět se naráží na limity, konkrétně personální. Vedení krajské nemocnice v Liberci má prý sice dostatek finančních prostředků na to, aby nakoupilo nové přístroje na vyhodnocování testů, ale už by je neměl kdo obsluhovat. Chybí odborný personál, který teď není možné nikde sehnat. Ve zdravotnictví teď obecně chybí lidé, a aby třeba u přístrojů na vyhodnocování vzorků pomáhali dobrovolníci, to možné není. Jde o odbornou práci, kterou nemůže dělat každý.

Spustit audio

Související