Vaječný koláč

Tentokrát budeme péci moučník podle osvědčeného cukrářského receptu. Bude to vaječný koláč, moučník původem z Německa, který u nás zdomácněl.

Ze ¼ mléka a 1 pudinkového prášku uvaříme puding a necháme vychladnout.

Na těsto dáme do mísy 37 dkg mouky, uprostřed uděláme důlek a nadrobíme do něj droždí. Navrch nasypeme dvě lžíce cukru a polijeme 3 dcl vlažného mléka, rozpustíme tak droždí. Přidáme špetku soli a 5 dkg margarínu a uhněteme do těsta. Necháme kynout přikryté asi 30 minut na teplém místě.

Mezitím rozmícháme 75 dkg tvarohu, dvě vejce, dvě lžíce mouky a 4 dkg cukru. Pro vaječnou polevu našleháme do pěny 30 dkg margarínu (nebo spojeného s máslem). Přidáme osm vajec, 25 dkg cukru a nadýchaně vyšleháme. Procedíme puding skrze síto a smícháme se zbylou hmotou.

Vymažeme plech a vyložíme kynutým těstem. Hmotu z tvarohu rovnoměrně rozdělíme na těsto, vaječnou polevu nalijeme navrch a rovnoměrně rozetřeme. V troubě pečeme asi 45 minut. Před podáváním posypeme vanilkovým cukrem.