V Liberci odstartoval jarní úklid. V ulicích budou kontejnery, začne odvoz trávy a větví i nebezpečného odpadu

6. duben 2021 15:11

Liberecká radnice začala s velkým jarním úklidem. Kterých částí města se to dotkne a co to přinese lidem, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V různých částech krajského města se začnou objevovat kontejnery na velký domácí odpad, jako je třeba nábytek, staré koberce, kola, hračky, zkrátka všechno, co se nevejde do klasických popelnic. Kromě toho budou pracovníci technických služeb na vybraných místech nakládat bioodpad; tedy listí, trávu, a také větve z jarní údržby zahrad. Do třetice se budou svážet také elektrospotřebiče, nebo nebezpečný odpad, ke kterému kromě léků nebo barev také patří použité kuchyňské tuky; ty bychom neměli lít do výlevek či záchodů, protože se pak hromadí v kanalizaci a působí potíže.

Podrobný seznam jednotlivých stanovišť a termínů lidé najdou v městském zpravodaji, nebo na stránkách města a mapovém serveru Marushka. Zbavit se odpadu budou mít obyvatelé Liberce až do 25. června.

V Liberci se také nově otevírá sběrný dvůr. Je v Londýnské ulici a zatím jde o provizorní řešení, než tam vybudují oficiální sběrný dvůr s bazarem použitých věcí a případně i kompostárnou. Na ten zatím připravují studii. Do bazaru budou moci lidé odvážet nepotřebné, ale ještě funkční věci, třeba nábytek, nebo elektrospotřebiče, které ještě mohou někomu posloužit. Otevřeno bude pro občany města Liberce od pondělí do soboty, od 8:00 do 16:30, v neděli bude zavřeno.

Uklízí i Jablonec a Turnov

Už o Velikonocích začal úklid v Jablonci, čisticí vozy budou ještě tento týden uklízet střed města, okolí přehrady a Palackého ulici. V jednotlivých čtvrtích se také už postupně objevují kontejnery na domovní odpad. A čištění ulic pokračuje také třeba v Turnově a vedení obou měst prosí řidiče, aby skutečně respektovali značení a neblokovali v den výjezdu čistících vozů ulice. Někde riskují pokutu, jinde odtažení, v každém případě pak v ulicích zůstane prach a štěrk po zimě, který budou dýchat i oni.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související