Libercem na zelené koloběžce: Do města přichází další služba

2. duben 2021 09:02

Na zhruba čtyřiceti místech budou v krajském městě k dispozici sdílené elektrické koloběžky společnosti Bolt. Vypůjčit si je budete moct přes mobilní aplikaci, ve které je i zaplatíte.

V Liberci si bude možné půjčit elektrickou koloběžku. Přepravní společnost Bolt jich po městě rozmístí přes 200, stanovišť bude přes 40. V tiskové zprávě o tom informovala za platformu Sylva Sulaimanová. Obdobná služba dosud v Liberci není.

„Sdílené elektrické koloběžky jsou důležitým prvkem městské dopravy budoucnosti. Jsou rychlé, stačí si stroj vypůjčit a za pár minut i v dopravní špičce přejedete centrum města, a ani se při tom nezapotíte,“ uvedl manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro ČR Martin Zajíc. Podle něj tuto službu spustili v Česku zatím v Brně a Ostravě. „A v příštích dnech či týdnech se tak stane v několika dalších městech," dodal.

Sdílené elektrokoloběžky Bolt na Gorkého ulici v Pardubicích

Zelené koloběžky si bude možné vypůjčit přes aplikaci na Google Play i App Store. Stanovišť bude po Liberci přes 40 a jejich počet a rozmístění se bude postupně upravovat podle zájmu. V prvních pěti minutách se za každou minutu zapůjčení koloběžky platí čtyři koruny, poté je minutová sazba tři koruny. „Po skončení jízdy je třeba koloběžku vhodně zaparkovat. Pokud je v blízkosti cyklostojan, tak k němu. Pokud není, je možné ji odstavit na chodníku tak, aby nepřekážela. Kolem by měl pohodlně projet kočárek nebo invalidní vozík," uvedla Sulaimanová.

autor: Jana Pšeničková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související