Blíží se jaro, čas „vyvětrat“ šatník. A jak s nepotřebným oblečením naložit? Darujte ho, pomůžete

„Kam s ním?" Nerudovská otázka, kterou lze použít nejen na starý slamník, ale v dnešní době i na oblečení, které už nenosíme a je ho škoda vyhodit. Řešení nabízí například liberecký Charitní šatník. Tam použité oděvy přerozdělí lidem, kteří je potřebují. V charitním šatníku ve Švermově ulici na Františkově natáčela reportérka Lucie Fürstová.

Liberecký charitní šatník

Lidem ve finanční tísni, samoživitelkám, nebo lidem bez domova pomáhá v Liberci Oblastní charita. Přerozděluje mezi ně darované oblečení. Od roku 2013, kdy Charitní šatník založila, už pomohla obléct téměř 4 000 zájemců. Své služby jako jediná organizace na Liberecku nabízí i během koronakrize.

Chodí tam například samoživitelky s dětmi, lidé s finančními problémy, nebo bez střechy nad hlavou, ale i propuštění vězni. Podle Františka Sehoře, ředitele Oblastní charity, by darované oděvy měly být vyprané a nepoškozené. V roce 2020 si v charitním šatníku vyzvedlo oblečení téměř 500 lidí, i proto zůstal během nouzového stavu otevřený.

Můžete darovat i boty, ručníky nebo ložní prádlo

Charitní šatník je za zpřísněných hygienických opatření otevřený od pondělí do čtvrtka, dárci by ale měli zavolat předem. Oblečení můžou ale také vhodit do některého ze 60 bílých kontejnerů na použité oděvy s červeným logem Oblastní charity. Ty jsou rozmístěné po Liberci.

Část oblečení je za symbolickou cenu i ke koupi, výtěžek je určený na provoz charitního šatníku.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související