V kraji se otevřou nová očkovací centra, dál očkují i někteří obvodní lékaři. Najdete je v „očkomapě“

29. březen 2021 17:48

V prvním dubnovém týdnu se v Libereckém kraji otevřou nová očkovací centra. V každém z nich by měly vakcínu proti koronaviru dostat týdně stovky lidí. V regionu dál také funguje očkování přímo v ordinacích praktických lékařů. Podrobnosti k tématu zjišťovala reportérka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Nová očkovací centra budou napříč regionem; jedno v Liberci, další v Tanvaldu a v Hrádku nad Nisou, dvě pak na Českolipsku, konkrétně v Novém Boru a ve Cvikově. V plánu mají oočkovat denně 300 až 500 zájemců o vakcínu proti koronaviru. V Tanvaldu by očkování měli spustit už ve středu 31. března. V Novém Boru, ve Cvikově a v Hrádku není podle vedení kraje přesný termín zatím jasný, záleží na tom, jak rychle se tam podaří dostat zásoby vakcín a další zdravotnický materiál.

To, zda se zájemci o vakcínu musí registrovat přes centrální systém, záleží na tom, kde se chtějí nechat naočkovat. Pokud v některém ze stávajících, anebo i nových, očkovacích center, tak se musejí přihlásit přes celostátní centrální registr, tedy přes internet. Pak dostanou SMS s informacemi, kdy na ně vychází termín na první dávku vakcíny. Pokud chtějí jít k praktickému lékaři, tam se rezervace dělají mimo registr, a to telefonicky přes zdravotní sestru přímo v ordinaci. Pokud si lidé nejsou jistí, jestli jejich obvodní lékař patří k těm, kteří očkují, mohou si to zkontrolovat v takzvané „očkomapě“, to je nová služba na webu Libereckého kraje.

Čtěte také

Podle zprávy ze zasedání Krizového štábu Libereckého kraje z 29. března 2021, počty nově nakažených klesají. Za poslední týden se v regionu podle PCR testů nově nakazilo něco málo přes dva a půl tisíce lidí. To je podle dat krajské hygienické stanice nejnižší číslo od konce ledna. Navíc tehdy se mnohem méně testovalo než teď, takže jde opravdu o pozitivní trend. Klesají také počty hospitalizovaných pacientů s covidem-19, ale tam ty poklesy nejsou zdaleka tak rychlé jako právě u nově nakažených, jak potvrdil i krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter z ODS.

Spustit audio

Související