Úhoř dušený s bylinkami

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají bylinkový recept na úpravu úhoře a ještě předtím nás  seznámí s roketou.

Ingredience
  • 1 úhoř (větší, asi 80 dkg)
  • 4 dkg másla
  • 2 dcl domácího vína
  • 2 žloutky
  • dle chuti: roketa, petrželka, kerblík, šťovík, máta
  • sůl
  • pepř

Očištěného úhoře nakrájíme na čtyři porce. Osolíme, opepříme, vložíme do malého kastrolku na máslo s jemně pokrájenými bylinkami a dusíme čtvrt hodiny. Potom zalijeme vínem a doplníme vodou tak, aby porce byly potopeny a dusíme doměkka (asi 10 minut). Měkké porce položíme do mělké mísy. Žloutky smícháme s citrónovou šťávou, postupně přidáváme horký vývar z úhoře, osolíme, opepříme, dobře promícháme. Porce úhoře vrátíme do kastrůlku, zalijeme omáčkou a v troubě zapečeme. Podáváme s bramborem.