Uherské ragoût ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926
Připravený máme téměř sto let starý recept na uherské ragout a protože na to bude potřeba maso, vydají se Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k řezníkovi.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
50 dkg telecího masa rozkrájíme na kostky se stejným množstvím vepřového masa. Cibule nakrájíme a dáme do kuthanu se sádlem, půlkou bobkového listu a se stroužkem česneku. Posypeme špetkou papriky a necháme chvilku smažit. Pak přidáme obojí maso, osolíme, opepříme a dusíme 5 minut, načež ho odsuneme na mírný oheň a doděláme se žhavým uhlím na pokličce za občasného míchání. Hotové ragoût polijeme 2 lžícemi hnědé omáčky. Podáváme s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.