Tvarohové noky s vomajdou
V receptech našich babiček se rozhlédneme po sladkých jídlech v našem regionu a Vladimíra Jakouběová nám poradí, jak připravit tvarohové noky s vomajdou.
Tvarohové noky s vomajdou
1/4 kg tvarohu
1 celé vejce
1 lžíce polohrubé mouky
3 lžíce strouhanky
špetka soli
30 dkg zavařeného ovoce (jahody, maliny)
1 dcl vody
cukr nebo med dle chuti
1 lžíce másla
lžíce hladké mouky
Z tvarohu, vejce, soli, mouky a strouhanky zpracujeme těsto. Je-li řídké, můžeme přidat ještě trochu strouhanky. Necháme ho chvilku odpočinout v chladu. Potom z něj tvoříme malé kulaté knedlíky. Uvaříme je ve vodě asi 3-5 minut, podle velikosti.
Zavařené ovoce s vodou a cukrem (nebo medem) přivedeme k varu, dobře rozkvedláme, přidáme lžíci másla a omáčku zahustíme moukou rozmíchanou s troškou vody. Necháme lehce přejít varem. Pokud máme v zavařeném ovoci dost šťávy – přidáme šťávu místo vody, omáčka je chutnější. V létě můžeme použít čerstvé ovoce. Hotové knedlíky na talíři přelijeme ovocnou omáčkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka