Trojhránky s medvědím česnekem

23. duben 2020

Nejen babky kořenářky vědí, že je čas medvědího česneku. Chráněné bylinky, které roste na vlhkých místech a pěstovat se dá i na zahradě. Je totiž výborný v kuchyni. A tak budeme vařit s medvědím česnekem.

Trojhránky s medvědím česnekem

½ l mléka
100 ml rozpuštěného másla
3 lžíce cukru
80 dkg mouky
4 dkg čerstvého droždí
2 lžičky soli

česneková náplň:
12 dkg rozpuštěného másla
sůl dle chuti
2 stroužky česneku
4 hrsti listů medvědího česneku
vejce na potření
cokoliv na posypání – hrubá sůl, kmín, mák…

Vlažné mléko, cukr a droždí smícháme a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme všechny suroviny na těsto a přidáme kvásek. Vymícháme těsto a necháme hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme česnekovou náplň. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj sůl a prolisovaný česnek. Medvědí česnek nasekáme nadrobno. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme do tvaru obdélníku. Potřeme česnekovou náplní, posypeme medvědím česnekem a zamotáme do závinu. Okraje lehce zastrčíme dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala. Záviny pak na horní straně nakrojíme ostrým nožem šikmo na malé trojúhelníčky. Nemusíme je od sebe oddělovat, protože po upečení se od sebe oddělí samy. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem či mákem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.