Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje
Vítěz 2021 v kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin: Pšenično-žitný chleba DOK
Vyrobit kvásek, vytvarovat bochník, nechat kynout a nakonec upéct. Tak se nechá ve zkratce popsat třídenní zrod pšenično-žitného chleba DOK, dalšího výrobku oceněného značkou Regionální potravina Libereckého kraje. Redaktor Jaroslav Hoření vám přiblíží postup jeho pečení.
Výroba chleba DOK trvá tři dny. První den se připraví kvas, druhý den se do něj zapracují mouky, a to v poměru 28 % BIO žitná mouka z Mlýnu Dubecko a 72 % pšeničná mouka z Mlýnu Raspenava, a nakonec se přidá český kmín. Při výrobě těsta je využita vyšší hydratace, díky které chléb vydrží déle čerstvý. Tentýž den pekaři chleby tvarují a vkládají je do ošatek, ve kterých celý další den kynou. Po vykynutí chléb putuje na upečení do pece. Správně vypečená kůrka chleba má oříškovou barvu, je křupavá a její jemně nahořklá chuť se perfektně pojí se sladkokyselou chutí střídy.
Výrobce: NORDBEANS s.r.o.
Historie DOKu je provázaná s libereckou pražírnou Nordbeans. Když jí v roce 2017 začaly být malé prostory bývalé Tatrovky na Ruprechtické ulici, vznikl projekt DOK. Nový domov pražírny, kde se pod jednou střechou nachází zázemí firmy, pražírna výběrové kávy, kavárna s vlastní pekárnou, kuchyň a moderní školicí prostory.
Související
-
Speciální webový portál se snaží pomoct regionálním výrobcům v Libereckém kraji
Nový webový portál lksobe.cz se snaží propojit regionální výrobce se zákazníky. Na jednom místě tak najdete zemědělce, klenotníky nebo tradiční řemeslníky.
-
„Liberecký kraj sobě": Nový portál s nabídkou regionálních produktů
Internetová stránka, kterou spustilo liberecké hejtmanství, soustředí na jednom místě nabídku výrobků, potravin i služeb, které mají označení regionální produkt.
-
Kvalitní regionální potraviny: Výrobek roku Libereckého kraje 2019
S koncem roku přichází ohlédnutí za uplynulými měsíci a rekapitulace. Proč tedy nepřipomenout úspěchy regionálních výrobců potravin, kteří za své produkty získali ocenění?
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.