Kvalitní regionální potraviny: Výrobek roku Libereckého kraje 2019

S koncem roku přichází ohlédnutí za uplynulými měsíci a také rekapitulace. Proč tedy nepřipomenout úspěchy regionálních výrobců potravin, kteří za své produkty získali ocenění? Letos soutěžilo 75 výrobků a titul získalo devět z nich. Ty vám představíme v našem seriálu.

Všechny epizody

Liberecký kraj oceňuje kvalitní regionální potraviny titulem Výrobek roku už od roku 2004. Letos se regionální výrobci utkali v celkem v devíti kategoriích. A protože jedním z cílů soutěže je upozornit obyvatele kraje na kvalitní potraviny z místních zdrojů, v našem seriálu se této soutěži budeme v následujících dnech věnovat.

Soutěž připravuje resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova, který řídí krajský radní Jiří Löfellmann, zvolený za Starosty pro Liberecký kraj.

Ocenění VÝROBEK ROKU LIBERECKÉHO KRAJE
každoročně uděluje Liberecký kraj nejlepším místním zemědělským a potravinářským výrobkům.

O toto ocenění se mohou ucházet pouze výrobci z Libereckého kraje. Přihlašovat své výrobky mohou v květnu každého roku. 

Po červnovém hodnocení předá člen rady kraje, pověřený vedením rezortu životního prostředí a zemědělství, návrh na udělení ocenění devíti výrobkům (v jednotlivých kategoriích) Zastupitelstvu Libereckého kraje.

​Na základě srpnového schválení zastupitelstvem předává toto ocenění devíti výrobcům hejtman Libereckého kraje v rámci hlavního programu Krajských dožínek.

Hodnotící komisi poskytly odbornou podporu pedagožky ze středních gastronomických škol. Ocenění na krajských dožínkách přebralo celkem devět výrobců. A co členům komise chutnalo nejvíce?
Třetí místo v absolutním pořadí obsadila rohozecká třináctka soutěžící v kategorii alkoholické nápoje. Druhé místo získala Malinová marmeláda, kterou do kategorie ovoce a zelenina přihlásily Marmelády z Ráje. A absolutním vítězem se stal Syrob Okurka BIO rodinné firmy Kitl, soutěžící v kategorii Biopotraviny.

My se postupně vydáme nejen za absolutními vítězi, ale také za dalšími oceněnými. Zavítáme na Ovčí farmu a sýrárnu Sabáčkovi, kde vyrábějí zrající ovčí sýr. Pasta medvědí česnek v přepuštěném másle vzniká v rodinném domě v Turnově - Mašově, kde sídlí DobroTY z ráje. V Českém ráji se podíváme ještě do Lažan, odkud pochází 100% šťáva Lažanský Rubín – Jablko s mrkví. V Libereckém kraji vznikají také masné výrobky a z nich komisi nejvíc chutnalo Vepřové maso na kmínu od Podkrkonošské uzeniny. Zavítáme také do Koláčkárny u Salvátora ochutnat Moravský koláček dvojctihodný a ještě do Jizerských pekáren, které do soutěže Výrobek roku Libereckého kraje 2019 přihlásily Tartaletku s ovocem.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.