Syrop z aronie

V receptech našich babiček se budeme věnovat přípravě šťáv. I těmi se bylo potřeba zásobit. Šťávy se získávaly z ovoce i z bylinek, třeba z černého jeřábu. Když tento syrop smícháte s pálenkou, získáte šňaps, který má vyzkoušený Vladimíra Jakouběová a na který se těší i náš redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • Na 3 litry šťávy:
  • 2,5 dkg cukru
  • 4 kg arónie

Kuličky otrháme, důkladně umyjeme a vymačkáme. Získanou šťávu přefiltrujeme přes plátno. Šťávu dáme vařit, můžeme ji mírně naředit vodou. Vaříme zhruba deset minut, až se na hladině přestane tvořit pěna. Poté přidáme cukr a za stálého míchání a sbírání pěny přivedeme do varu. Teplý sirup nalijeme do vypařených lahví, které dobře uzavřeme. Uložíme do chladna. Když tenhle pikantní syrob smícháme s pálenkou – v poměru asi 1:3, dostaneme výborný osvěžující šňaps.