Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku: Těsto už je nachystané, koláče budou!

22. září 2023

V sobotu 23. září bude na Dlaskově statku Svatováclavské posvícení. Návštěvníci ve světnici, v komoře i v dalších prostorách uvidí, jak se lidé v dobách písmáka Dlaska připravovali na tradiční slavnost.

I když svátek svatého Václava je až 28. září, Svatováclavské posvícení na Dlaskově statku bude už v sobotu 23. září. Expozice ve statku bude zobrazovat především přípravy na tradiční slavnost.

„My tady v jedné místnosti pečeme, protože to bylo nejvýznamnější posvícenské pečivo. Peklo se několik druhů koláčů, takže tomu věnujeme zvláštní pozornost, i přípravě těsta, přípravě nádivek, tření máku a podobně. Těsto už je nachystané na válech a hospodyně tam už jedno těsto válí a dokonce už tady na plechu máme ty naplněné koláče kulaté a hranaté a očkaté, a támhle už je čas napečená,“ představuje expozici na Dlaskově statku paní Vladimíra Jakouběová z Muzea Českého ráje v Turnově

V expozici jsou ale všechny koláče umělé. „To musí být umělé, protože na Dlaskově statku řádí myši a ta expozice by tady dlouho nevydržela,“ prozrazuje s úsměvem.

O opravdové koláče ale návštěvníci Svatováclavského posvícení nepřijdou. Co dalšího je na Dlaskově statku čeká? Poslechněte si reportáž.

Součástí sobotního programu Svatováclavského posvícení bude i loutkářská pouť na Dlaskově statku s řadou pohádkových a folklórních vystoupení.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.