Svatojánská cukrátka jitrocelová
V dobách našich babiček se v chalupách připravovala domácí cukrátka. Mlsání pro děti, které by díky domácím surovinám uvítaly i leckteré současné maminky a babičky. Není to nic složitého, jak nám prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Utluč jitrocel mezi dvěma úplně čistými křemeny a protlač jej skrze čisté plátno. Pak vezmi 1/4 kg cukru, uvař jej až do „lomu“ a přidej 2 kávové lžičky jitrocelové šťávy, zamíchej dobře a vlij to na máslem potřenou desku. Dlouhým nožem rozkrájej hmotu na libovolné veliké kusy a nech je ztvrdnouti. Cukr uvařený do „lomu“ láme se, kousneš-li do něj a nelípne se na zuby, když jsi byla vstrčila dřívko do studené vody, pak do cukru a hned zase do studené vody.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.