Svatojánská cukrátka jitrocelová

V dobách našich babiček se v chalupách připravovala domácí cukrátka. Mlsání pro děti, které by díky domácím surovinám uvítaly i leckteré současné maminky a babičky. Není to nic složitého, jak nám prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Utluč jitrocel mezi dvěma úplně čistými křemeny a protlač jej skrze čisté plátno. Pak vezmi 1/4 kg cukru, uvař jej až do „lomu“ a přidej 2 kávové lžičky jitrocelové šťávy, zamíchej dobře a vlij to na máslem potřenou desku. Dlouhým nožem rozkrájej hmotu na libovolné veliké kusy a nech je ztvrdnouti. Cukr uvařený do „lomu“ láme se, kousneš-li do něj a nelípne se na zuby, když jsi byla vstrčila dřívko do studené vody, pak do cukru a hned zase do studené vody.