Svatojánská cukrátka jitrocelová

V dobách našich babiček se v chalupách připravovala domácí cukrátka. Mlsání pro děti, které by díky domácím surovinám uvítaly i leckteré současné maminky a babičky. Není to nic složitého, jak nám prozradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Utluč jitrocel mezi dvěma úplně čistými křemeny a protlač jej skrze čisté plátno. Pak vezmi 1/4 kg cukru, uvař jej až do „lomu“ a přidej 2 kávové lžičky jitrocelové šťávy, zamíchej dobře a vlij to na máslem potřenou desku. Dlouhým nožem rozkrájej hmotu na libovolné veliké kusy a nech je ztvrdnouti. Cukr uvařený do „lomu“ láme se, kousneš-li do něj a nelípne se na zuby, když jsi byla vstrčila dřívko do studené vody, pak do cukru a hned zase do studené vody.       

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.