Štika na paprice s bramborem

V povídání o kuchyních našich babiček se Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová tentokrát budou věnovat rybám. Hodily se nejen na oheň či pekáč, ale naše babičky je připravovaly i s omáčkou. Třeba štiku na paprice s bramborem.

Očištěnou vykuchanou rybu nakrájíme na díly, chceme-li, můžeme ji nechat v celku. Položíme ji na špejle na pekáč, na všech stranách posolíme, přidáme lžíci drobně nakrájené cibulky (na 1/2 kg rybu) lžíci másla, necháme zažloutnouti a přidáme špetku dobré sladké papriky. Když cibulka zažloutla, políváme rybu mezi pečením koflíkem kyselé smetany, do které rozkverlaly jsme lžičku mouky a pečeme rybu asi dvacet až třicet minut do růžova.

Upečenou rybu opatrně vyndáme na mísu, omáčku dáme na plotnu, přidáme k ní drobet polévky, abychom získaly více omáčky a necháme vše povařiti, zahoustnouti. Je-li omáčka málo hustá, tedy přidáme k ní špetku mouky a aby byla silnější, trošku pepře. Hotovou omáčku procedíme, a nalijeme pod rybu. K takto upravené rybě podáváme vařené brambory.