Štěpánská hovězí pečeně
Svátek svatého Štěpána byl v dobách našich babiček spojen s koledou a právě o tomto zvyku si povídají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na štěpánskou hovězí pečeni.
- ¾ kg zadního hovězího
- 23 dkg slaniny
- 2 natvrdo uvařená vejce
- sůl
- černý pepř
- 1 cibule
- sádlo
Špalík hovězího masa protkneme slaninou, uprostřed vyřízneme otvor a naplníme vejci. Otvor zašijeme. Maso opepříme a osolíme. Na rozpáleném sádle v pekáčku zpěníme cibuli a vložíme maso, které opečeme ze všech stran, pak podlijeme horkou vodou, přiklopíme a v troubě pečeme do měkka. Maso během pečení obracíme a podléváme vypečenou šťávou. Šťávu zahustíme moukou. Pečeme asi 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.