Štědrovečerní hubník

S masem ve městě, nebo s kroupama na vsi. I tak se připravoval v dobách našich babiček štědrovečerní hubník. Jaký si upečete doma je na vás, receptů je nespočetně. Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou pro nás mají recept z Pojizeří.

Ingredience
  • 20 dkg sušených hub
  • 4 žemle
  • 1/3 l mléka
  • 2 lžíce krupice
  • 5 stroužků česneku
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • sádlo 

Houby den předem namočíme, propereme a nasekáme nadrobno. Žemle nakrájíme na kostky a necháme je nasáknout mlékem. Pak k nim přidáme houby, krupici, drobně nakrájenou cibuli, vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Pekáček hodně vymažeme sádlem, naplníme směsí, pokapeme sádlem a pečeme v troubě asi 25 minut.