Šťáva z ředkviček na kašel a bolest v krku

28. duben 2020

V časech našich babiček si hospodyně musely umět poradit v kuchyni nejen s obědem, ale i s řadou neduhů.

Pálivá chuť a přírodní kořenitost ředkviček pomáhala našim babičkám při léčení chřipky či bronchitidy. Ředkvička se používala i proti bolesti v krku nebo jako obklad při bolestech zad. Naše babičky tuto zeleninu nazývaly zásobárnou vitamínů a minerálů, a na jaře proto byla doporučována pro posílení zdraví a proti nachlazení a kašli i jako přirozený prostředek pro čištění trávicího systému. Díky obsahu sirných esencí ředkvičky pomáhaly hlavně na čištění jater. Lidová tradice připomíná, že hospodyně ředkvičky nenápadně podstrkovaly svým mužům, aby jim znechutily jejich oblíbené pivo. My si připravíme z této zázračné zeleniny šťávu proti kašli a bolestech v krku:

Šťáva z ředkviček na kašel a bolest v krku

Ředkvičky omyjeme, nakrájíme nadrobno a vylisujeme z nich šťávu. Tu smícháme ve stejném poměru s převařenou vodou. Výsledný roztok nalijeme do lahve a uzavřeme. Používáme ke kloktání 3krát denně, a to až do vymizení obtíží. Pro urychlení léčby se doporučuje užívat tento lék i vnitřně, a to v množství 3-4 lžíce denně, nejlépe před jídlem. Obvykle není třeba tuto léčebnou kúru protahovat déle než na týden.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.