Šparglová polévka

Podle našich babiček špargl, neboli chřest, podporoval duševní svěžest a dodával tělu látky, které ho chránily před různými infekcemi. Dědečkové, kteří na zeleninu nikdy moc nebyli, dobře věděli, že třeba taková šparglová polévka pomáhá při kocovině.

Ingredience
  • ½ kg šparglu (chřestu)
  • máslo
  • 1 cibule
  • 5 dl zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 dcl sladké smetany
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa

Chřest očistíme, tvrdé konce odřízneme, nakrájíme na menší kousky, umyjeme a osušíme. Na másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme chřest a za občasného promíchání dusíme několik minut. Potom chřest zalijeme horkým vývarem, přikryjeme a vaříme doměkka.

Část chřestu vyndáme, zbytek propasírujeme, osolíme, okořeníme, zalijeme smetanou, ještě několik minut vaříme. Nakonec přidáme lžičku octa. Potom vložíme zpátky odložený chřest a polévku zjemníme cukrem.