Sovy mezi paneláky. V České Lípě si největší sídliště vybral k hnízdění pár kalousů ušatých

31. květen 2023

Na českolipském sídlišti Špičák se v noci ozývá podivné pískání. Na jednom ze stromů se usídlil soví pár a úspěšně tam vyvedl mláďata.

Jsou poměrně hluční, začnou v půl deváté večer a jedou pecky celou noc…
Tomáš Čmuchálek, fotograf, obyvatel sídliště Špičák v České Lípě

Pět mláďat kalouse ušatého vyvedl soví pár na českolipském sídlišti Špičák. Sovičky posedávají po stromech a pískáním volají rodiče, kteří jim nosí potravu. Mezi ty, kteří si tuto podívanou užívají, patří fotograf Tomáš Čmuchálek, se kterým na sídlišti natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

„Ti drobečkové jsou poměrně dost hluční, a tady v těch dvou panelácích si poslední dobou asi užili. Oni začnou kolem půl deváté večer a končí někdy v pět ráno, takže jedou pecky celou noc,“ potvrzuje Tomáš Čmuchálek.

„Já o nich vím asi 14 dní, ale musí tu být výrazně déle,“ myslí si o současné soví rodince na sídlišti. „Poprvé jsem je tady na sídlišti objevil v roce 2020, v době covidu, usídlili se proti vchodu do gymnázia, v tu dobu tam byl klid,“ prozrazuje. „Slyšel jsem pískání, šel jsem se tam podívat, a koukalo na mě pět vykulených hlav,“ dodává s úsměvem.

Sídliště na okrajích měst, odkud je kousek do přírody mají sovy v oblibě. Před lety tam ornitologové pozorovali i kriticky ohrožené sýčky.

Co se sovími mláďaty na českolipském sídlišti Špičák bude dál? Jak reagují lidé, kteří tam bydlí? A co si o soví rodince na sídlišti myslí ornitolog? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.