Šoulet
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se tentokrát budou věnovat přípravě šouletu, tradičního židovského jídla, které ale zdomácnělo i v lidové kuchyni.
- 30 dkg pečeného masa (kachny)
- 20 dkg cizrny
- 20 dkg fazolí
- 20 dkg krup
- 5 ks stroužků česneku
- 3 cibule
- 1 lžíce majoránky
- dle chuti pepř a sůl
- dle potřeby: hovězí vývar a kachní sádlo
Fazole, kroupy i cizrnu necháme nejlépe přes noc nabobtnat. Pak je uvaříme zvlášť v dostatečném množství vývaru. Po uvaření luštěniny scedíme a smícháme, vývar si ponecháme. Na zapékací míse nebo pekáči necháme na kačením sádle zesklovatět nakrájenou cibuli.
Pekáč stáhneme z ohně a přidáme promíchanou směs, na kostičky nakrájené kačení maso, rozetřený česnek, majoránku, mletý pepř, mírně osolíme. Vše promícháme, podlijeme menším množstvím teplého vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby zapéci na 30 minut. Potom směs zalijeme trochou výpeku a sádlem z kachny a necháme dalších 15 minut prohřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.