Šoulet
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se tentokrát budou věnovat přípravě šouletu, tradičního židovského jídla, které ale zdomácnělo i v lidové kuchyni.
- 30 dkg pečeného masa (kachny)
- 20 dkg cizrny
- 20 dkg fazolí
- 20 dkg krup
- 5 ks stroužků česneku
- 3 cibule
- 1 lžíce majoránky
- dle chuti pepř a sůl
- dle potřeby: hovězí vývar a kachní sádlo
Fazole, kroupy i cizrnu necháme nejlépe přes noc nabobtnat. Pak je uvaříme zvlášť v dostatečném množství vývaru. Po uvaření luštěniny scedíme a smícháme, vývar si ponecháme. Na zapékací míse nebo pekáči necháme na kačením sádle zesklovatět nakrájenou cibuli.
Pekáč stáhneme z ohně a přidáme promíchanou směs, na kostičky nakrájené kačení maso, rozetřený česnek, majoránku, mletý pepř, mírně osolíme. Vše promícháme, podlijeme menším množstvím teplého vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby zapéci na 30 minut. Potom směs zalijeme trochou výpeku a sádlem z kachny a necháme dalších 15 minut prohřát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.