Šoulet

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se tentokrát budou věnovat přípravě šouletu, tradičního židovského jídla, které ale zdomácnělo i v lidové kuchyni.

Ingredience
  • 30 dkg pečeného masa (kachny)
  • 20 dkg cizrny
  • 20 dkg fazolí
  • 20 dkg krup
  • 5 ks stroužků česneku
  • 3 cibule
  • 1 lžíce majoránky
  • dle chuti pepř a sůl
  • dle potřeby: hovězí vývar a kachní sádlo

Fazole, kroupy i cizrnu necháme nejlépe přes noc nabobtnat. Pak je uvaříme zvlášť v dostatečném množství vývaru. Po uvaření luštěniny scedíme a smícháme, vývar si ponecháme. Na zapékací míse nebo pekáči necháme na kačením sádle zesklovatět nakrájenou cibuli.

Pekáč stáhneme z ohně a přidáme promíchanou směs, na kostičky nakrájené kačení maso, rozetřený česnek, majoránku, mletý pepř, mírně osolíme. Vše promícháme, podlijeme menším množstvím teplého vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby zapéci na 30 minut. Potom směs zalijeme trochou výpeku a sádlem z kachny a necháme dalších 15 minut prohřát.