Soukromý dopravce Quick Bus obnovil linku z Rumburku přes Českou Lípu do Prahy

12. duben 2022 12:00

Do Šluknovského výběžku se vrátil soukromý dopravce Quick Bus, který přerušil spoje v listopadu 2021, kdy Liberecký kraj výrazně omezil jeho působení na svém území. Společnost se pak obrátila na ministerstvo dopravy, které krajské stanovisko zrušilo.

Čtěte také

Soukromý dopravce se zatím nevrátil se stejným počtem linek. Podle ředitele společnosti Rostislava Boška je to i kvůli tomu, že dopravce přerušil provoz linky mezi Rumburkem a Prahou na 4 měsíce a teď nemá dostatečný počet řidičů.

Když společnost začala zajišťovat spojení mezi Šluknovským výběžkem a Prahou před 17 lety, jezdila s 10 páry autobusů denně. V listopadu 2021, když končila, vypravovala denně 6 párů spojů. Znovu začíná se třemi páry autobusů za den, v pátek se čtyřmi a o víkendu se dvěma.

Zastávky, na kterých dopravce staví, zůstaly stejné. Podle Boška se uvidí, jak budou cestující autobusy využívat. Případné navýšení jejich počtu by bylo možné od poloviny června 2022, kdy se budou upravovat jízdní řády.

Kvůli vysokým cenám pohonných hmot dopravce zdražil jízdné. „Zdražili jsme řádově asi o 20 korun na jízdence z Rumburku do Prahy. Je tam určitá kompenzace, pokud si cestující koupí jízdenku v předprodeji, nebo zaplatí platební kartou, tak na to nabízíme si desetiprocentní slevu,“ upřesnil Rostislav Bošek.

Proč dopravce původně s provozováním linky skončil

Quick Bus nejprve snížil počet spojů kvůli odlivu cestujících během epidemie koronaviru. Liberecký kraj si proto na trasu nasmlouval dotovaného dopravce a pro řízení o licenci vydal stanovisko, které výrazně omezovalo obsluhu zastávek Quick Busem mezi Svorem a Prahou. Právě na tyto zastávky totiž zajíždějí dotované spoje.

Quick Bus s tímto rozhodnutím nesouhlasil. A za pravdu mu dalo i ministerstvo dopravy, na které se obrátil. To stanovisko Libereckého kraje zrušilo, Quick Bus získal novou licenci a mohl se vrátit na silnice.

Ústecký kraj teď platí Libereckému milion korun ročně za autobusy, které nahradily spoje komerčního dopravce. Podle Jindřicha Fraňka z Ústeckého krajského úřadu kraj prověří, v jakém rozsahu komerční dopravce svoje služby nabízí a bude jednat s Libereckým krajem o tom, jestli si u něj bude tuhle službu dál objednávat.

Spustit audio

Související