V českolipské MHD mohou cestující nově platit jízdné platební kartou. Vyjde je to levněji

5. duben 2022 10:14

Od 4. dubna je v České Lípě možné ve všech autobusech městské dopravy platit bezdotykovou platební kartou, umožňují to nové terminály. Podobný systém už funguje například v libereckých tramvajích, nebo v Jablonci nad Nisou. Podrobnosti zjistila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Systém v České Lípě testovali během celého března, od 4. dubna už najel do ostrého provozu. Lidé si mohou vybrat, jestli si jízdenku koupí v trafice, u řidiče, pomocí karty Opsucard, nebo běžnou platební kartou. Výhodou je, že nemusí myslet na to, kde je nejbližší trafika, nebo automat.

A novinka má ještě jednu výhodu; jízdné na všech 15 linkách v České Lípě přijde na 20 korun, ale při nákupu platební kartou jen na 12 korun. Platit je možné také přes chytré telefony, nebo hodinky.

Systém funguje stejně jako například při nákupu v samoobslužných prostorách supermarketů. Cestující na terminálu navolí druh jízdenky a způsob platby. „Jako první si musí vybrat druh jízdenky, potom zvolí, zda chce platit hotově, kartou Opuscard, nebo platební kartou. V případě platby kartou ji přiloží z boku odbavovacího zařízení,“ popsala mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Podle testování by měly terminály v českolipské dopravě fungovat bez problémů, s jakými se příležitostně setkávají třeba cestující v libereckých tramvajích, když jim displej oznamuje, že systém je mimo provoz. Nevýhodou ale je, že nijak výrazně neurychlí odbavení. Všichni cestující musí hned po nastoupení předními dveřmi na platebním terminálu navolit způsob platby.  A to i v případě, že jízdenku neplatí bankovní kartou, nebo kartou Opuscard, ale když si ji za hotové kupují přímo u řidiče.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související