Na přejmenování ulic v České Lípě se tamní zastupitelé zatím nedohodli. Město ustanoví odbornou komisi

7. duben 2022 11:19

Českolipským ulicím Moskevská a Ruská se zatím nebudou měnit názvy na Křížovou a Vilovou. Ve středu 6. dubna 2022 se na tom během mimořádného tříhodinového jednání dohodli tamní zastupitelé s tím, že do konce dubna proběhne veřejné projednání záměru.

Českolipští zastupitelé 16. března 2022 odhlasovali změnu názvu ulic Moskevská a Ruská na Křížovou a Vilovou. Podle starostky města Jitky Volfové z hnutí ANO šlo tehdy o aktuální reakci na bombardování divadla v Mariupolu.

Čtěte také

Rozhodnutí se ale setkalo se silným odporem opozice i části občanů, kteří s krokem z různých důvodů nesouhlasili. Vznikla kvůli tomu i petice. Zastupitelé se proto 6. dubna vrátili k jednacímu stolu a usnesení odvolali s tím, že vedení města návrh lépe připraví.
„Bude ustanovená místopisná pracovní skupina, která bude složená z historiků. Na zastupitelstvo města 4. května by měl jít materiál, kterým bychom měli asi definitivně rozhodnout o tom, jestli ano, nebo ne. Ale určitě budeme chtít respektovat názor obyvatel,“ uvedla starostka Volfová.

Někteří účastníci jednání se také ptali, proč se ulice Ruská a Moskevská nepřejmenovaly v 90. letech minulého století, kdy ztratily své názvy českolipské ulice Žukovova, Gottwaldova nebo Vítězství. V dopise, přečteném Jakubem Menclem z hnutí Živá Lípa, to vysvětlil první porevoluční starosta města Zdeněk Pokorný: „Chvíli se zdálo, že se také Rusko vydalo na cestu k demokracii. Byla v tom tehdy naše vstřícnost a naděje. Jenže po roce 2000 se ukázalo, že stále ostřeji se od těchto ideálů Rusko vzdaluje.“

Jak jednání probíhalo, si můžete poslechnout v reportáži redaktora Jiřího Jelínka.

Spustit audio

Související