Turisté v Českém Švýcarsku mají „zametené“ cesty. Strážci a dřevorubci odstranili popadané stromy

3. duben 2022 08:28

Na začátek turistické sezony se připravuje i národní park České Švýcarsko. Strážcům se s pomocí dřevorubců podařilo zprůchodnit několik turistických tras, které byly uzavřené kvůli popadaným stromům. Šlo hlavně o kůrovcem zničené souše, které spadly kvůli rozkladu nebo silnému větru.

„Jsme na rozcestí k Brtnickému hrádku. Ta cesta bude otevřená od Soví vyhlídky na Brtnický hrádek, ten kus z Brtnického hrádku do údolí Vlčího potoka bude ještě nějakou chvíli uzavřený,“ popisuje mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Brtnický hrádek

V národním parku zůstanou ještě letos tři cesty, které vedou klidovým územím, úplně uzavřené. Tam je ještě nutné počkat, než se souše samy rozpadnou. Některé cesty už se ale podařilo otevřít.

„Na sezonu už se navrátí do původní trasy cesta z Mezní Louky k Malé Pravčické bráně. Máme připravené obchůzné trasy z Mezní Louky směrem na zámeček do Vysoké Lípy, z Růžové přes Hájnky do soutěsek Kamenice. Značkaři KČT také nově proznačili obchůznou trasu v Doubicích směrem k Eustachu,“ vypočítává Salov.

Vyčistit nepřístupné turistické trasy dalo strážcům a dřevorubcům hodně práce.

Malá Pravčická brána

„Asi nejdelší úsek byl od Mezní Louky k Malé Pravčické bráně, tam to trvalo asi 14 dní,“ říká vedoucí strážců Pavel Svoboda.

Správa národního parku České Švýcarsko se před třemi lety rozhodla, že přestane kácet stromy zasažené kůrovcem.

„Při zpětném hodnocení to dává velký smysl proti tomu kůrovci nezasáhnout. Kdybychom pokračovali v tom přístupu, jaký jsme měli ještě v první polovině roku 2018, tak bychom dnes měli půlku národního parku holou,“ shrnul mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Podle něj zlikvidoval kůrovec zhruba 40 procent smrkových porostů na celé ploše národního parku České Švýcarsko.

Spustit audio

Související