Smetanový mandlový křen k uzenému

20. leden 2021

K lednovým zabijačkám v časech našich babiček patřilo také uzení masa. A ke krásně voňavému domácímu uzenému pro nás má Vladimíra Jakouběová recept na sváteční mandlový křen. A ještě připomene, jak se v dávných dobách konzervovalo vepřové.

Smetanový mandlový křen k uzenému 

máslo
hladká mouka
muškátový květ
vývar
smetana
cukr
sůl
mandle
křen

Do rozpuštěného másla přidáme hladkou mouku, trochu muškátového květu a krátce osmahneme. Zásmažku zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a provaříme nejméně půl hodiny. Potom přidáme do omáčky smetanu, cukr, podle potřeby přisolíme a omáčku procedíme přes cedník. Do hotové omáčky přidáme spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle, krátce povaříme a zjemníme syrovým máslem. Jemně strouhaný křen vkládáme do omáčky až těsně před podáváním, aby neztratil svoji sílu.  Omáčkou poléváme vařené uzené maso a přidáváme k tomu knedlík. Je to taková sváteční vylepšená verze křenové omáčky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.