Smetanový mandlový křen k uzenému
K lednovým zabijačkám v časech našich babiček patřilo také uzení masa. A ke krásně voňavému domácímu uzenému pro nás má Vladimíra Jakouběová recept na sváteční mandlový křen. A ještě připomene, jak se v dávných dobách konzervovalo vepřové.
Smetanový mandlový křen k uzenému
máslo
hladká mouka
muškátový květ
vývar
smetana
cukr
sůl
mandle
křen
Do rozpuštěného másla přidáme hladkou mouku, trochu muškátového květu a krátce osmahneme. Zásmažku zalijeme studeným vývarem, rozšleháme a provaříme nejméně půl hodiny. Potom přidáme do omáčky smetanu, cukr, podle potřeby přisolíme a omáčku procedíme přes cedník. Do hotové omáčky přidáme spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle, krátce povaříme a zjemníme syrovým máslem. Jemně strouhaný křen vkládáme do omáčky až těsně před podáváním, aby neztratil svoji sílu. Omáčkou poléváme vařené uzené maso a přidáváme k tomu knedlík. Je to taková sváteční vylepšená verze křenové omáčky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.